Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Här hittar du de lägsta elpriserna

Vintern är på väg och strömmen väntas bli rejält dyr. Du kan spara tusenlappar genom att välja rätt avtal.

Priserna är på väg upp. Ettåriga elavtal är i genomsnitt sju procent dyrare än för ett år sedan.
Huvudorsaken är det torra vädret, som har gjort att nivån i vattenmagasinen är betydligt lägre än vanligt.

Jämförelsesajten Elskling har förutspått att elpriset i vinter blir 27 procent högre än förra vintern.  Energimarknadsinspektionen (EI), den statliga myndighet som håller koll på elkostnaderna, är lite mer försiktig i sina prognoser.
- Om vi inte får mer än normal nederbörd kan det ge något högre priser än tidigare år, säger Mattias Johansson, informatör på EI.

Tre sorters avtal

Skillnaden mellan olika elbolag kan vara kraftig. De bästa priserna just nu framgår av tabellerna här nedan, som EI har tagit fram åt konsumentredaktionen. Vi har synat tre olika avtalstyper – bundna och rörliga – för en normalstor lägenhet som drar 2 000 kilowattimmar (kWh) per år och en eluppvärmd villa som drar 20 000 kWh per år. Den angivna årskostnaden är det totala priset under ett år för nya kunder.

Observera att det är olika pristabeller för elområde 3 (större delen av Västsverige) och elområde 4 (från Falkenberg och söderut).

Jämfört med i fjol ligger energijätten Fortum betydligt bättre till. Bolaget satsar på attraktiva kampanjerbjudanden. 
Det nystartade Stockholms elbolag försöker också locka kunder med låga priser. I övrigt känns många namn igen från fjolårets topplistor, bland annat Storuman energi och Skånska energi.

Hur viktigt är det att jämföra elavtal? Om du bor i lägenhet är det mindre angeläget än om du bor i villa, eftersom du förbrukar mindre ström. Men prisklyftan är faktiskt rätt stor.
- Vi har tittat på skillnaden mellan de dyraste och billigaste avtalen under 2016. För ettåriga lägenhetsavtal är den 38 procent och för ettåriga villaavtal är den 15 procent. Det kan tyda på att konkurrensen om villakunderna är hårdare, säger Mattias Johansson.

Dyrt att inte välja

Det viktigaste är att göra någon form av aktivt val. Annars får du ett så kallat anvisat pris, som är dyrare än alla andra alternativ.
För en lägenhet är skillnaden drygt 1 300 kronor mellan anvisat pris hos bolaget Din el och dagens billigaste ettåriga avtal. För villaägare med elvärme är skillnaden förstås mycket större, cirka 7 500 kronor.
'

Var åttonde elkund har anvisat pris – något som regeringen tycker är "stötande". Nästa år kommer en ny lag som ska tvinga elbolagen att informera bättre om överpriserna.
- Du behöver inte vara mästare på elmarknaden. Bara du väljer ett avtal blir du en vinnare. Sedan kan det vara idé att göra en ny koll efter några år för då har prisbilden ofta förändrats, säger Mattias Johansson.

Se upp med "inköpspris"

Han höjer ett varningens finger för det som kallas "el till inköpspris". Ofta är det en usel affär.
- Vi får många klagomål från konsumenter som har blivit uppringda av telefonförsäljare som trycker hårt på det där med inköpspris. Det låter bra men det tillkommer avgifter som kan höja det totala priset med uppåt 50 procent. Det kan finnas bra avtal av den typen men vi har sett en del som är riktigt dåliga.
Ska man ta ett bundet eller rörligt avtal i dagens läge?
- Det är omöjligt att pricka in, ingen vet i förväg vad som blir bäst. Har du marginal för uppgångar kan du ta rörligt pris och dra nytta av när priset sjunker. Om du tycker det är skönt att veta dina kostnader, ta då fast pris, svarar Mattias Johansson.

Avgiften till elnätbolaget, som kan utgöra uppåt en fjärdedel av den totala elnotan, ingår inte i vår jämförelse. Som kund kan du inte påverka nätavgiften om du inte flyttar.

Vad är elområden?

Sverige är sedan november 2011 indelat i fyra elområden. Det mest påtagliga resultatet är att kunder i södra Sverige (elområde 4, från Falkenberg och söderut), längst från de stora kraftverken i norr, får betala mer för strömmen.

Så har priset förändrats

Här är genomsnittspriserna för elavtal med ett års bindningstid, fem år tillbaka. Gäller elområde 3.

 • Oktober 2011 119,98 öre/kWh
 • Oktober 2012 107,97 öre/kWh
 • Oktober 2013 109,60 öre/kWh
 • Oktober 2014 104,57 öre/kWh
 • Oktober 2015 95,38 öre/kWh
 • Oktober 2016 102,34 öre/kWh

Så högt är anvisat pris

 • Den som inte har gjort något aktivt val får ett så kallat anvisat pris, även kallat tillsvidareavtal.
 • Jämförpriset för ett sådant avtal hos Din el (dotterbolag till Göteborg energi) är 136,63 öre/kWh vid en normal lägenhetsförbrukning på 2 000 kWh och 115,15 öre/kWh vid en villaförbrukning på 20 000 kWh.
 • Det motsvarar en årskostnad på 2 733 kronor för lägenheten och 23 030 kronor för villan, exklusive nätavgift.

Fem råd till elkunden

 • Kolla när ditt nuvarande avtal löper ut – att bryta det i förtid kan vara dyrt.
 • Utgå från den egna ekonomin när du väljer avtalstyp.
 • Jämför sedan priserna. Använd gärna elpriskollen.se.
 • Fråga alltid efter jämförpris, då vet du att allt ingår. Om du erbjuds rabatt, kolla vad priset är när rabatten upphör.
 • Kolla uppsägningstiden.

Källa: Energimarknadsinspektionen

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.