Här är surisarna som skyddar

Apelsiner finns att köpa året runt i mataffären, men det är inte alls samma sorts apelsiner som ligger där hela tiden. Hur mycket känner du till om de friska frukterna?

ANNONS
|

Citrusfrukter innehåller mycket vitaminer, men äts kanske främst för de höga halterna c-vitamin. Beroende på hur röda de är innehåller de också mycket antioxidanter. Populärast är frukterna under förkylningssäsongen.

– Vi vill inte ha influensa och förkylningar. Sedan kan man ju inte bota sig med citrus, men man kan bygga upp sitt immunförsvar, säger Anita Jansson, kommunikationsansvarig på Hebes frukt och grönsaker.

Enligt Frode Slinde, dietist på Göteborgs universitet, kan citrus varken bota eller förbygga förkylning. Däremot visar studier att förkylningen kan förkortas med en dag om man äter c-vitamin.

– Vi vet att det är bra att äta mycket fukt och grönsaker så visst är det positivt att äta frukt, men just att förebygga förkylning kan man inte, säger han.

ANNONS

Det finns många sorter och det kommer hela tiden nya. Anita Jansson säger att det är först de senaste åren man har börjat fokusera mer på de olika sorterna inom citrus. Tidigare har man bara sagt apelsin och clementin, trots att samma sorts apelsin bara finns i butik någon månad, sedan är det en annan apelsin som ligger där.

– Alla har olika smaker och egenskaper, så det lönar sig kanske att nörda ner sig lite i sortimentet för att veta vilka som är godast, om man vill veta exakt vad man kommer hem med.

Därför smakar citrusfrukterna annorlunda, olika delar av året.

– Ofta står det inte i butiken, då står det bara clementin, så det är inte alltid lätt att veta vad det är för sorter. Men man kan alltid fråga personalen, annars står det väl på sidan av lådan, säger Anita Jansson.

De flesta citrus är korsningar mellan andra citrus och en del har odlats fram, men många har hittats utan att man riktigt vet vad det är. Är de goda fortsätter de att odlas och en ny frukt är född.

Enligt Anita Jansson finns det bara tre så kallade rena småcitrus, mandarin, tangerin och satsumas. Övriga är en korsning mellan de tre eller någon av dem och en apelsin. Apelsinen i sin tur, sägs vara en korsning av pomelo och småcitrus.

ANNONS

– Det är inte alltid människan blandat sig i. Citrusodlingarna ligger ofta nära varandra och ibland blir det korsningar som man kan hitta. Är den fin så fortsätter man odla den.

För den som gärna äter en apelsin till mellanmål, men inte riktigt vågat sig på de lite mer annorlunda citrusfrukterna, finns många snälla alternativ. Blodapelsinen är en av Anita Janssons favoriter, och hon säger att de som kommer nu i februari är väldigt söta och goda.

För den som vill testa något helt annat föreslår hon ugli, en citrus som upptäcktes på Jamaica och bara odlas från december till februari.

– Ugli är väldigt god, den är snäll och söt. Passa på nu för det är verkligen en säsongsprodukt. I augusti får du ingen ugli. Den är kul om man vill prova på något nytt nu.

Fakta: Citrusfrukter

  1. Först på säsongen mognar småcitrusen, därefter apelsiner och sist grapefrukten. Hos småcitrusen mognar satsumas först, tätt följd av clementin. Sist ut är sorter som Afourer och Topaz.
  2. Den första sorten att mogna bland apelsiner är Navelinas och Navels Sist mognar Late. Ibland kan man hitta både Late och Navel ute i butik samtidigt. Det beror på att norra och södra halvklotets säsonger går in i varandra.
  3. Citrus plockas oftast för hand då de maskiner som finns att tillgå förstör alltför mycket av både skörd och träd. Frukt som går till juiceframställning plockas ibland med hjälp av maskiner.
  4. Förvara citrus i kylskåpet . De tål inte att ligga framme i rumstemperatur mer än högst ett par dagar och möglar väldigt lätt.
  5. Är apelsinen svårskalad? Lägg den i varmt vatten ett par minuter, så lossnar skalet lättare.
ANNONS