Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Här är fem alternativ till torsk och lax

Har du tröttnat på torsk och lax när du lagar fisk hemma? Vi listar nyttiga alternativ.

Livsmedelsverket rekommenderar att äta fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan, samt variera mellan magra och feta sorter. På köksbordet hemma står dock ofta klassikerna torsk och lax. 
– De flesta vill laga mer fisk och skaldjur och är nyfikna. Men den svenska fiskkonsumenten är väldigt konservativ. Genom att byta ut den ena fisken mot den andra kan man utvidga sina sinnen. Man gör även en insats för haven och miljön genom att det kan minska utfiskningen, säger Ilona Miglavs, utbildare på Sjömatsfrämjandet och Bröderna Hanssons.

Även Livsmedelsverket rekommenderar att äta ett urval av fiskar för att minska utfiskningen. I jakten på fullgoda alternativ till matbordet begav sig GP till fiskhandlarnas mecka – Feskekörka.
– Vad kom in i dag? är en bra öppningsfråga för att få färsk fisk, säger fiskhandlaren Mattias Gustavsson.
Torsken låg för dagen på 229 kronor per kilo hos en handlare. Om man vill testa en liknande mager fisk med nästan identiskt näringsinnehåll rekommenderas sej av flera fiskhandlare vi pratar med. 
– Den har oförtjänt dåligt rykte. Den är lite brunare i färgen och än i dag är det många äldre som inte tycker den är lika exklusiv, säger Mattias Gustavsson.
Andra alternativ hos handlarna i liknande prisklasser är kummel och kolja. Ilona Miglavs räknar upp ett tiotal olika magra fiskar, däribland vittling och aborre.

Det finns däremot färre alternativ till lax, som i princip nästan alltid är den dyraste fisken du kan köpa.
– Lax kan du byta ut mot andra fiskar inom laxfamiljen, som regnbåge, öring, röding och sik, i fall det ska likna lax. Eftersom fett är en smakbärare smakar andra feta fiskar, som sill, ål och makrill, helt annorlunda, säger Ilona Miglavs.

Förutom smak och pris är fisk ett omtvistat livsmedel med fokus på fiskbestånd, klimatpåverkan och gifter. Ett sätt är rena samvetet att titta efter miljömärkningar i affären. I dag finns tre miljömärkningar i Sverige – MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) och Krav. WWF har även tagit fram en fiskguide där de listar fisk och framförallt fiskens ursprung med hjälp av en färgskala.
– En fråga är den gastronomiska kvalitén, den andra delen är om maten är okej sett ur beståndsproblematik och miljö. Det är därför det är så svårt att vara konsument. Vill du ha fisk från ett tryggt bestånd så kostar det lite mer, säger Ilona Miglavs.
Hon har ett tips som ger lite hjälp på traven.

– Prata med fiskhandlaren. Det är en underskattad yrkeskår. De flesta vet otroligt mycket, både gastronomiskt och om fiskens ursprung, säger Ilona Miglalvs.
När GP gjorde just det i Feskekörka blev responsen blandad.
En som verkade känna till det mesta om fisken – säsongsvariationer, miljöpåverkan, smak och konsistens – var fiskhandlaren Jonas Wickstrand.
– Jag har jobbat i branschen 14 år och jag skulle säga att ungefär hälften av handlarna kan väldigt mycket, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.