Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Här är billigaste maten på nätet

En familj som näthandlar sin mat i den billigaste nätbutiken sparar nära 21 000 kronor under ett år i stället för att handla i den dyraste. Det visar vår stora jämförelse av tio butiker.

Om en vecka är det skärtorsdag, den dag då det handlas mest livsmedel inför påsk. För den som planerar att göra inköpen digitalt så är prisskillnaden mellan de olika livsmedelsbutikerna som säljer mat på nätet i Göteborgsområdet stor. 

Stora pengar att spara

En matkasse med 73 välkända dagligvaruprodukter visar att den billigaste kassen kostar 1 577 kronor och den dyraste kostar 2 038 kronor, se tabellen till höger. För en familj på tre till fyra personer blir skillnaden på ett år hela 20 812 kronor, plockavgiften inräknad och utan rabatter.
I den stora matprisjämförelse av tio butiker som Testfakta på uppdrag av oss låtit Matpriskollen genomföra visar det sig att det är Willys, vars affärsidé är Sveriges billigaste matkasse, som lyckas även i den digitala världen. Willys har varit igång med sin näthandel sedan maj förra året.

Här är hela tabellen:Ett exempel på prisskillnaden är den enskilt dyraste varan hos Mathem, Arla hushållsost 26 % med ett kilopris på 90,41 kronor. På Willys kostar den 74,50 kronor.
- Willys har tagit positionen och lagt sig så att det inte ska vara någon större skillnad på priserna mellan den fysiska och den digitala butiken, och det är en trend som ökar inom handeln, säger Jonas Ogvall vd på Svensk digital handel.
 

Billigast inom samtliga segment

Willys är klart billigast inom samtliga segment i undersökningen. Räknar man samman totalsumman inom exempelvis kött och fisk skiljer det 16 procent mellan Willys och mat.se. I kategorin sötsaker är Willys 29 procent billigare än Mathem.
Näst billigast matkasse har Coop.se, vars näthandel växer kraftigt. Handlar du på Coop sparar du på ett år 14 663 kronor jämfört med om du skulle handla på Mathem, enligt jämförelsen.
- Coops näthandel har varit i gång länge, sedan 2008, men legat på en låg nivå fram till nyligen när de växlat upp, säger Jonas Ogvall.
Att själv plocka ihop sin matkasse på nätet ökar allt mer och det är främst barnfamiljer som köper mat på detta sätt. Under 2016 ökade lösplocket på nätet med 44 procent enligt statistik från Svensk digital handel. Marknaden har utvecklats mycket och de traditionella livsmedelskedjornas intåg gör att konkurrensen blivit stenhård. Ica startade 2014 och både Willys och Hemköp startade förra året. I februari i år köpte Axfood, koncernen bakom både Willys och Hemköp, mat.se.

Inte lika stora volymer
- Mathem har inte samma inköpsvolymer som de andra, men jag tror inte att de kommer att slås ut. Bolaget ägs av investerare som vill ha avkastning och den här typen av handel kommer att växa, säger Jonas Ogvall.
Trots att priserna är transparenta på nätet och det bara är ett klick bort att byta leverantör så tror Jonas Ogvall att det är fler faktorer än pris bakom köpbeslutet.
- Det handlar om att varorna ska komma när de ska, att råvarorna är bra och att det är lätt att byta om något är fel, säger Jonas Ogvall.
 

Här är hela listan på matvaror som ingår i jämförelsen:

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.