Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Här är billigaste biltvättarna i Göteborg

Börjar bilen bli lika grå som mars månad i Västsverige? Vi har jämfört olika fordonstvättar där du kan tvätta bilen billigt, smidigt och miljöanpassat.

Det finns en uppsjö av biltvättar.

Bara i Göteborgs stad finns i nuläget 76 biltvättar som betraktas som stora och tvättar mer än 5 000 tvättar årligen. Därtill finns ett oklart antal mindre biltvättar.
Vi har jämfört sju företag och tittat på maskintvättar (även kallad automattvätt) och handtvättar som utförs av anställda på biltvätten.

Maskintvätt är effektivt och bekvämt, även om en avfettning rekommenderas före själva tvätten ifall du har kört på blaskigt underlag. 

Handtvätt rekommenderas

Mikael Högskoog, pressansvarig på Motormännen, rekommenderar handtvätt för den kräsna bilägaren.

– Är du en bilägare som använder bilen som en bruksbil kanske du åker till en maskintvätt och tvättar i tio minuter och åker hem. Andra är lite mer försiktiga med bilen.

Då är handtvätt mer skonsamt, säger han.

De företag med maskintvätt som vi har pratat med försäkrar att deras tvättar har skonsamma borstar. Viktigt under vintertid är att tänka på både ovan- och undersidan. När det varit snö och blask är det väsentligt att tvätta även under bilen för att inte riskera rostskador.

Som konsument väljer du även hur grundlig tvätt du vill ha. Då får du ta ställning till fyndiga namn som exempelvis Bronstvätt, Briljanttvätt, X-Shine och Finast Plus.

Klicka på tabellen för att förstora den.

Hur ska du veta vilken du ska välja?

Det enkla svaret är att gå på känsla.

– Det är ungefär som städning hemma. Hur ofta och mycket behöver man städa? Alla har olika trösklar för hur smutsig en bil är. Det ska sägas att du inte bör tvätta en bil för ofta i en maskintvätt för det sliter på bilen. Men du ska heller inte tvätta för lite för då riskerar du ju skador i lacken av salt och annat. Lagom är bäst, säger Mikael Högskoog.

Se upp för billiga priser

Prisnivåerna i vår jämförelse är likartade. Billigast maskintvätt, 139 konor, har Cirkle K, OK Q8 och Preem. Billigast handtvätt är Hisingens Biltvätt, också 139 kronor.
I fallet biltvättar är billigast inte nödvändigtvis bäst. I alla fall om du som konsument vill vara uppmärksam på miljöpåverkan. Dels är många tvättmedel miljöfarliga, dels är det är framförallt vad som rinner av bilen som är skadligt.

Haideh Åkesson är miljöinspektör på Göteborgs miljöförvaltning. 

– Det bästa är att åka till en större anläggning. Ju billigare det är, desto mer tvivelaktigt är det skulle jag säga. En biltvätt för 99 kronor är nog inte så bra. Det är svårt att ha det så billigt om du ska vara miljövänlig, säger hon.

Det finns även tvättlokaler där du kan tvätta bilen på egen hand. Tips finns på faktarutan här under.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.