Ödslig strand i Miami, USA
Många har inte kommit iväg på sina bokade resor under pandemin. Konsumentverket har identifierat fem stora problem som drabbat konsumenter på reseområdet. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Hårt drabbade konsumenter under coronapandemin

Konsumenternas rättigheter har satts ur spel under coronapandemin. Det konstaterar Konsumentverket som sammanfattar det i fem stora problem på reseområdet, utifrån nästan tre gånger så många anmälningar under sju månader som under 2019.

ANNONS
|

Konsumenterna har rätt, men kan inte få rätt gentemot företaget. Det är en sammanfattning av hur det känts under sju månader fram till sista oktober och som har resulterat i 1 800 reserelaterade anmälningar till Konsumentverket jämfört med 668 anmälningar under motsvarande period förra året.

Myndigheten har nu identifierat framförallt fem problemtyper, där konsumenter har hamnat i kläm.

LÄS MER:Så ska researrangörerna locka tillbaka konsumenterna

LÄS MER:Så har pandemin drabbat konsumenter i Göteborg

De flesta anmälningarna rör paketresearrangörer, flygbolag och onlineresebyråer. Till följd av dessa anmälningar har Konsumentverket sedan mars öppnat 18 tillsynsärenden mot bolag i resebranschen.

I april och maj inledde Konsumentverket fyra tillsynsärenden mot flygbolagen SAS, Tui, Ving och Norwegian som gällde återbetalning för inställda flygresor. Sådan återbetalning till drabbade konsumenter ska ske inom sju dagar enligt EU:s flygpassagerarförordning, men många konsumenter har väntat mycket längre än så på pengarna.

ANNONS

KO, Konsumentombudsmannen, har sedan gått vidare och lämnat in en stämning mot SAS som inte klarat att återbetala alla inställda resor till följd av pandemin i tid. Nu hotas flygbolaget av ett vite på en miljon kronor i månaden under ett år, från och med december.

Känner sig ignorerade av företagen

Konsumentverket har nu sammanställt problemen som drabbar konsumenterna på reseområdet utifrån de 1 800 anmälningarna.

Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket.
Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket. Bild: Pressbild

– Många är frustrerade och arga och upplever sig ignorerade av företagen när det inte går att få kontakt och återbetalningar dröjer i flera månader. Det är bedrövligt att konsumenter hanteras på det här sättet, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Följande konsumentproblem har identifierats på reseområdet under pandemin:

Återbetalningar: 42 procent av anmälningarna rör sena återbetalningar. En stor del av dessa anmälningar rör inställda flygresor och paketresor, och många konsumenter har väntat flera månader på att få sina pengar tillbaka.

En inställd flygresa ska återbetalas inom en vecka.

Och enligt paketreselagen ska återbetalning till resenärer ske så fort som möjligt dock senast inom 14 dagar från det arrangören ställt in resan på grund av att den inte kan genomföras. En paketresa är ett sammanlänkat arrangemang av minst två delar.

ANNONS

Bristande kontakt: Cirka 12 procent av anmälningarna handlar om att konsumenter inte får kontakt med säljföretaget. Det gäller särskilt de konsumenter som köpt sin flygbiljett via en onlineresebyrå. Vissa företag har inte haft någon kontaktinformation alls och andra svarar inte på kontaktförsök.

Tillgodohavanden: 6 procent av anmälningarna till Konsumentverket på reseområdet rör företag som har erbjudit någon form av tillgodohavanden istället för kontant återbetalning vid inställda resor.

Det ska alltid vara konsumentens eget val att acceptera en voucher eller motsvarande som exempelvis ett presentkort. Tänk på att om du gör det och företaget går i konkurs mister du chansen att bli ersatt via resegarantin.

Hänvisning till resebyrå: Cirka 5 procent av anmälningarna handlar om att flygbolag hänvisat konsumenter till resebyrån som sålt biljetten. Detta trots att flygbolagen är skyldiga att både informera konsumenterna korrekt och betala tillbaka biljettpriset.

Prisinformation: 4 procent av anmälningarna till Konsumentverket handlar om problem där framförallt onlineresebyråer inte har varit tillräckligt tydliga med kostnaderna för sina tjänster. I vissa fall har de också tagit betalt för tjänster utan att konsumenten godkänt att tjänsten utförs.

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS