Här är bästa receptfria värktabletten

Har du huvudvärk? Ta en receptfri värktablett. Men du bör läsa bipacksedeln noga för vissa kan vara skadliga för dig.

ANNONS
|

På apotekshyllorna finns många olika receptfria värktabletter för den som har muskelvärk, huvudvärk, mensvärk, feber eller annan åkomma. En liten ask av dessa piller vilar någonstans hemma hos de flesta av oss.

Osäkra användare kan ringa till Läkemedelsverkets Läkemedelsupplysning.

– Många frågor handlar om ifall de krockar med andra läkemedel som man tar. Mycket gäller också doseringen till barn. Informationen står ofta på bipacksedeln. Läs alltid igenom den före användning, säger Erik Stridh, enhetschef på Läkemedelupplysningen.

Paracetamol först

Trots det stora urvalet av märken finns egentligen bara två olika grupper av substanser.

Det ena utgörs av paracetamol, som du hittar i bland annat Alvedon och Panodil.

ANNONS

Magnus Axelsson, specialistläkare i klinisk farmakologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, beskriver substansen som snäll. I rätt dos är biverkningar ovanliga.

– Det farliga är om man överdoserar för då kan du drabbas av leverförgiftning. Det behöver inte vara en hel burk utan räcker med dubbel rekommenderad maxdos. Paracetamol i normala mängder bryts ned i en snäll nedbrytningsväg, men den vägen har ett kapacitetstak. Tar man för mycket blir den större andelen en giftig substans. Detta kan också inträffa vid normal dos hos högkonsumenter av alkohol, säger han.

En normal dos Alvedon är max åtta tabletter, 500 milligram, per dygn. Tabletterna slutade säljas i dagligvaruhandeln till följd av de senaste årens ökade antal paracetamolförgiftningar.

– Det är oerhört farligt och plågsamt att förgifta sig med paracetamol. I värsta fall vaknar du upp utan fungerande lever och får sätta hoppet till levertransplantation.

Cox-hämmare i andra hand

Den andra gruppen substanser du behöver hålla reda på utgörs av cox-hämmare, tidigare kallad NSAID. Det hittar du bland annat i Ipren, Ibumetin och Aspirin. Många människor avråds från att äta cox-hämmare. Exempel på detta är om man har magsår, tar blodförtunnande medel eller vid graviditet. Generellt får äldre rådet att inte äta dem, men människor i alla åldrar bör läsa bipacksedeln noga.

ANNONS

– Jag rekommenderar paracetamol i första hand, men om det inte hjälper kan man prova cox-hämmare. Vid behov av längre tids behandling än enstaka receptfria askar bör man diskutera risk-nyttabalansen med läkare. säger Magnus Axelsson.

Om du har jätteont, men är frisk i övrigt, är det okej att kombinera paracetamol med en cox-hämmare. Men du ska inte äta tabletter med samma substans så maxdosen överskrids.

Trots riskerna har receptfria värktabletter varit en stor framgång.

– De har en väldigt stor betydelse för folkhälsan. De gör stor nytta för oss vid obehagliga, vardagliga symptom, säger Magnus Axelsson.

Fakta: Receptfriavärktabletter

Paracetamol

Gör: Dämpar smärta och feber – dämpar inte inflammationen.

Hur: Hur paracetamol verkar är fortfarande en gåta för forskarna. Ingen vet exakt hur det funkar, trots att ämnet lanserades 1955.

Eventuella biverkningar: Löper risk att drabbas av leverskador vid överdosering.

Bör undvikas: Vid kroniskt intag av alkohol.

Aktiv substans: Paracetamol (finns i exempelvis Alvedon, Panodil, Pamol, Pinex och Paracetamol orifarm).

Cox-hämmare

Kallas även: NSAID, förkortning för Non Steroidal Anti-inflammatory Drugs (Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel på svenska).

Gör: Lindrar smärta, dämpar inflammation och sänker feber.

Hur: Hämmar ett ämne i kroppen som kallas cyklooxygenas, cox. När cox hämmas minskar bildningen av prostaglandiner, som är ämnen som kan framkalla smärta och inflammation. Då dämpas smärta och inflammation.

Eventuella biverkningar: Illamående, magbesvär, ökad risk för magsår, astma, med mera.

Bör undvikas: Om du planerar att bli gravid, är gravid, ammar, tar blodförtunnande medel, har magsår, lätt för att blöda eller är över cirka 75 år. Rådgör alltid med läkare.

Aktiv substans: Naproxen (finns exempelvis i Naproxen orifarm, Pronaxen och Alpoxen). Rekommenderad som förstahandsval för cox-hämmare.

Aktiv substans: Ibuprofen (finns exempelvis i Ipren, Ibumetin och Ibuprofen). Snabbare tillslag än naproxen. Alternativ förstahandsval som cox-hämmare i doser under 1200 mg per dygn.

Aktiv substans: Diklofenak (finns i Voltaren). Visats öka risken för blodproppsrelaterad sjukdom, vilket gör att det generellt avråds numera. Kan övervägas vid kraftig migrän eller illamående i samråd med läkare.

Aktiv substans: Acetylsalicylsyra (finns exempelvis i Aspirin och Treo). Ett populärt preparat för huvudvärk. Bör inte användas av personer under 18 år, och absolut inte vid feber, eftersom det sällsynt orsakat en sorts hjärninflammation hos barn med feber.

Allmänna råd

Läs bipacksedeln. Använd inte mer än rekommenderad dos. Blanda inte tabletter med samma aktiva substans. Om du är osäker, ring 1177 Vårdguiden eller Läkemedelsupplysningen på 0771- 46 70 10.

Källor: 1177 Vårdguiden, Läkemedelsverket, Magnus Axelsson.

ANNONS