En dag upptäckte mannen att ett par hundralappar försvunnit från hans konto varje månad – i två års tid. Bild: Dean Drobot
En dag upptäckte mannen att ett par hundralappar försvunnit från hans konto varje månad – i två års tid. Bild: Dean Drobot

Gym drog tusentals kronor trots att medlemskapet avslutats

Eftersom mannen skulle flytta från Malmö sa han upp medlemskapet på den lokala cross fit-klubben. Men när han bott i Göteborg i två år började träningsanläggningen på den gamla hemorten åter dra pengar från hans konto.

Det var i våras som den nyblivne göteborgaren, till sin stora förvåning, upptäckte debiteringarna på sitt bankkonto. 300 kronor i månaden hade gått till ett gym i Malmö – som han inte besökt sedan han flyttade från staden för fyra år sedan.

Upptäckten fick mannen att gå tillbaka och kontrollera sin kontohistorik. Där såg han att gymmet slutade dra pengar i samband med uppsägningen 2014, men av någon orsak började igen drygt två år senare. Men det skulle alltså dröja till 2018 innan han upptäckte det och totalt hade 8 400 kronor hunnit dras felaktigt, enligt mannen.

LÄS MER: Gymkedja med nattklubbskänsla öppnar i Göteborg

Viktiga utdrag

Cross fit-klubben Limhamn Workout menar å sin sida att mannen aldrig sagt upp sitt medlemskap, eller i alla fall att de aldrig fick någon skriftlig uppsägning. Därmed anser gymmet inte heller att de är återbetalningsskyldiga.

Bemötandet fick mannen att anmäla Limhamn Workout till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som nyligen beslutade helt i hans favör. Som bevis skickade mannen nämligen in sina kontoutdrag, vilket var avgörande för utslaget: "Eftersom företaget slutade med debiteringarna vid den tidpunkt mannen har uppgett att han sa upp medlemskapet, ankommer det på bolaget att visa att det hade rätt att återuppta dem. Det har bolaget inte gjort", skrev ARN i sitt beslut.

Nämnden anser också att mannen, utöver de 8 400 kronorna, ska ha en extra hundralapp i ersättning för kontoutdragen.

LÄS MER: Lars-Åke tränar för hälsan och njutningen

LÄS MER: Gym för möss har öppnat i Haga

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.