Grillar - hälsa 07

ANNONS
|

- Men ingen av de testade metoderna ger höga halter, säger kemisten Sören Wretling vid Livsmedelsverket.

För många är sommaren detsamma som grillning - på balkongen, i trädgården eller ute i naturen.

För att ta reda hur pass bra några av de vanligaste metoderna är från hälsosynpunkt har GP låtit nyhetsbyrån Testfakta undersöka fem typer av grillar: kolgrill utan lock, kolgrill med lock (klotgrill), koleldad vertikalgrill, gasolgrill med lock och vanlig elugn med grillelement.

Det som framför allt har undersökts är i vilken utsträckning de olika metoderna ger upphov till så kallade polycykliska aromatiska kolväten (PAH).

- Flera av PAH-substanserna är enligt EU misstänkt cancerogena, säger kemisten Sören Wretling vid Livsmedelsverket.

ANNONS

Enligt en amerikansk studie som nyligen publicerades i tidskriften Epidemiology löper den som under lång tid äter mycket hårt grillad mat ökad risk för bröstcancer. Den troligaste orsaken är att det vid höga temperaturer bland annat bildas just PAH.

Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB (SIK) har svarat för de praktiska testerna.För att kunna jämföra de olika grillmetoderna rättvist mättes under testet kontinuerligt de marinerade fläskkotletternas - som var det som grillades - innertemperatur, grilltemperatur och mörkhet.

Till kolgrillarna användes briketter som tändes med tändvätska.

- Vi har försökt att göra testet så likt en vanlig grillning hemma som möjligt, men ändå rättvist. Vi såg till exempel till att all kol var askgrå innan vi lade på köttet, vilket många inte gör. Är man otålig och lägger på köttet för tidigt bränns det, vilket innebär risk för högre och sämre värden, säger Ulla-Karin Barr som är civilingenjör och projektledare vid SIK.

- En fördel med gasolgrillen jämfört med traditionella kolgrillar är att den ganska snabbt blir färdig att grilla på, vilket kan innebära minskad risk för att man bränner köttet.

Alla under gränsvärdet

För att ta reda på hur mycket PAH kotletterna innehöll efter grillning skickades de till Livsmedelsverket där de maldes ner och analyserades.

ANNONS

Enligt den kemiska analysen är det skillnader i PAH mellan de olika grillmetoderna.

Klart sämst är gasolgrillen som ger högst halt av PAH, cirka 18 mikrogram per kilo.

Klart bäst är vertikalgrillen som ger ungefär lika mycket PAH som en vanlig elugn, cirka 0,8 mikrogram per kilo.

Enligt testet ger klotgrill med lock ett lägre PAH-värde än en kolgrill utan lock.

- Att gasolgrillning ger högst PAH har vi även sett i andra studier. Det finns i dag inget samlat gränsvärde för PAH i livsmedel, däremot för Bensapyren som ingår i PAH. Gränsvärdet är fem mikrogram vilket ingen av de analyserade kotletterna kommer upp i, säger Sören Wretling.

Innebär det att ingen av metoderna är farlig?

- Så är det, även om det självklart är bra att hålla så låg halt av PAH som möjligt.

Farligast att grilla över öppen eld

Skulle resultatet bli detsamma om man hade grillat ett annat kött?

- Nja, grillar man lite fetare kött ökar risken för att det droppar ned fett på glöden som då kan flamma upp och bränna köttet med ökad halt av PAH som följd. Det är viktigt att aldrig grilla över öppen eld. Så fort det slår upp öppna lågor sotar köttet och då bildas de här ämnena.

ANNONS

Vad är farligast?

- Farligast är att grilla korv över öppen eld. Det ger de högsta värdena, säger Sören Wretling.

Vilken grill ska man då köpa?

Enligt Ulla-Karin Barr vid SIK beror det bland annat på vad man ska ha den till.

- Vill du ha snabb glöd och en grill som är smidig att ta med är vertikalgrillen ett väldigt bra alternativ. Handlar det om mer stationär grillning är de övriga kanske bättre.

ANNONS