Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gröt, barn - test

Halterna av tungmetaller i barngröt och välling är fortsatt höga. För en av grötsorterna räcker det med tre portioner om dagen för att komma upp i blynivåer som kan påverka hjärnans utveckling.

För två år sedan slog svenska forskare larm om höga halter av bland annat arsenik, kadmium och bly i grötprodukter för barn. När Testfakta på GP:s uppdrag nu analyserar 14 olika gröt- och vällingsorter finns de giftiga ämnena kvar.

– Några av produkterna har olämpligt höga halter, säger Lars Barregård, professor i miljömedicin och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Mest oroad är han över blyhalten i produkterna från Ena Go. Forskare har observerat lägre IQ redan vid måttligt höga blyhalter. Utifrån det rekommenderar EU:s livsmedelsmyndighet EFSA ett intag på under 0,5 mikrogram bly per kilo kroppsvikt och dag för gravida och barn.

För ett barn på åtta kilo som äter av gröten från Ena Go räcker det med tre portioner om dagen för att barnet ska få i sig en blydos som ligger över den nivån.

– Jag skulle inte välja den vällingen. Och jag tycker inte att spädbarn ska äta mer än en portion per dag av gröten. Blyintaget har som mest betydelse just under den period som hjärnan utvecklas, säger Lars Barregård.

Ena Go:s vd Kristina Kallur är förvånad.

– Nu måste vi fortsätta söka alternativa råvaror. Det är en enorm utmaning att hitta ingredienser som både fungerar ur allergisynpunkt och samtidigt inte innehåller tungmetaller.

Vällingen från Ena Go och några av Sempers produkter ger även ett högt intag av arsenik. Vid tre portioner hamnar intaget över de rekommendationer som finns för vuxna, om man ser till hur gränsvärdet för arsenik i dricksvatten räknats fram.

– Man kan inte jämföra barnmat med dricksvatten. Vi har länge efterfrågat särskilda gränsvärden för barnmat hos Livsmedelsverket. Samtidigt försöker vi själva begränsa tungmetaller i våra råvaror och arbetar med att hitta rismjöl som innehåller ännu lägre halter av just arsenik, säger Malin Westling, kommunikationschef på Semper.

Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, är inte förvånad över de värden som uppmätts.

– Men jag tycker inte det är okej, vi ska inte behöva ha sådana här ämnen i barnmaten. Halterna måste ner.

Om tre portioner gröt om dagen kan innehålla så mycket bly att det kan påverka hjärnans utveckling – är det tillåtet att sälja sådana produkter?

– Ja. Även om intaget kan hamna över EFSA:s riktmärken för hur mycket man kan äta per kilo kroppsvikt så överskrider tillverkaren inget gränsvärde här.

Hur ska man tänka som småbarnsförälder? Vågar man ge sitt barn gröt och välling?

– Jag tycker inte man behöver välja bort det, men man bör inte ge barnet mer än tre portioner gröt eller välling per dag, utan se till att variera kosten. Man kan också byta märke då och då för att minska risken för att fastna vid en produkt som har alltför höga halter, säger Emma Halldin Ankarberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.