Flera av panelmedlemmarna har ägt larm. Alla har strategier för att ta sig hem i natten. Ingen har blivit överfallen.
De åtta kvinnorna får testa larmen utan att veta vad de kostar. Viktigaste kriteriet är ljudet, om det låter som ett överfallslarm som skulle få omgivningen att både reagera och förhoppningsvis agera.
Larm är bra så länge de inte skapar falsk trygghet, anser polisens presstalesman Thomas Fuxborg.
- Överfallsvåldtäkter begås oftast av skygga män som inte vill dra uppmärksamhet till sig.
Andra kriterier i testet är hur larmen, som är ungefär i samma storlek som en liten tändsticksask, är att hantera. Det vill säga hur lätt eller svårt det är att sätta igång signalerna och hur larmen är att hålla i handen eller hitta i handväskan.
- Inget larm är ju bra om man inte håller det i handen när man blir överfallen. Man hinner ju inte rota fram det i fickan eller väskan om det går fort, konstaterar Alice Lundqvist.
Det där med att sätta tillbaka sprinten som utlöser larmet är mindre viktigt att det går lätt – det är tjejerna överens om. Sprinten kan man till och med kasta iväg för att förövaren inte ska få tag på den, plugga i den och stoppa signalen. Det är betydligt svårare för den som vill få slut på larmet att ta bort batterierna.
Två av de åtta testade larmen var annorlunda. Båda får förvisso två fyrar i betyg som motsvarar godkänt. En av de huvudsakliga invändningarna mot Bodyguard tjutlarm var att man måste hålla i det och trycka på hatten för att få fram ljudet. Den som överfaller dig kan rycka det ur handen.
Det andra var testets dyraste exemplar och kostade 149,90 kronor med formgivning tänkt för joggare. Med ett resårband spänns Security Jogger Alarm fast på överarmen och larmknappen mitt på utlöser ljudet. Vårt test visade att det funkar bäst mot bar hud. Tyg mellan hud och larm dämpade signalen märkbart.
- Dessutom är det bara för överfallaren att slå mot det så slutar det låta, demonstrerade Antonia Hasselblad.
Överfallslarmen med sprintar som dras ut med ett ryck för att utlösa larmsignalen favoriserades klart och tydligt av specialpanelen.
Vinnaren kostar 69,90 kronor, samma överfallslarm som segrade i vårt test som gjordes för sju år sedan. Då kostade larmet nästan dubbelt så mycket.
Fakta: Polisens råd och vapenlagen
Polisens presstalesman Thomas Fuxborg:
- Det är bra att man tänker på att skydda sig, men ha inte övertro på överfallslarmen. Gå inte en väg som du annars inte hade valt, som exempelvis genom en dåligt upplyst park. Ta hellre en omväg för att känna dig säkrare.
Allt som går under vapenlagen är förbjudet: vapen, kniv, batonger, tårgas, pepparsprej. Han ger rådet att vara påhittig och exempelvis använda hårsprej i stället för pepparsprej.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.