GP guidar till bästa glasögonglasen

ANNONS
|

Varför betala 2 000 kronor för ett par glasögonglas hos din vanliga optiker när det kostar en tredjedel så mycket på nätet eller i en lågprisbutik? De dyrare kedjorna brukar hävda att deras glas håller en högre kvalitet än lågprisalternativen. Men det stämmer inte, visar Testfaktas test.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP fick i uppdrag att jämföra optiska egenskaper och ytbehandlingar på glasögon med plastglas från åtta olika kedjor och nätbutiker. Alla glasögon är beställda med samma recept.

– Vi har gjort liknande tester tidigare, men aldrig fått ett så här jämnt resultat. Framförallt verkar det som att lågprisalternativen förbättrat sin kvalitet, säger Stefan Källberg, testledare på SP.

ANNONS

Viktigast med ett par glasögon är så klart att de uppfyller de optiska kraven utifrån receptet. Och här hade laboratoriet inget att anmärka på. Alla håller sig väl inom tillåtna gränser och de små skillnader som ändå finns är inte märkbara för bäraren, enligt Stefan Källberg.

Däremot går det att hitta vissa skillnader när det gäller glasens antireflexegenskaper och förmåga att stå emot repor och smuts. Men resultaten spretar och med undantag för testvinnaren Synoptik får ingen butik toppbetyg i allt.

– Det handlar dessutom om små avvikelser för användaren. Alla glas får anses ha godkända ytbehandlingar som presterar klart bättre än ett par obehandlade glas, säger Stefan Källberg.

En kedja som sticker ut är Synsam. När Testfakta testade glasögonglas förra gången 2009 blev Synsam överlägsen testvinnare. I år hamnar man trea från slutet på grund av sämre betyg för ytbehandlingen.

– Men denna gång har vi testat ett glas som heter Essilor Basix som inte verkar ha samma kvalitet. Man kan se med blotta ögat på färgen hos linsreflexen att det inte är samma typ av glas som vi testat tidigare, säger han.

Håkan Broman, produktchef på Synsam, bekräftar att det glas Testfakta beställt håller lägre kvalitet.

ANNONS

– Det glas ni köpt är vårt enklaste glas. Vi har glas i fem olika kvalitetsklasser, däribland Essilor Crizal Forte som ni testade förra gången, säger han.

Synsams enklaste glas är fortfarande upp till fyra gånger så dyrt som likvärdiga eller till och med något bättre glas från lågprisalternativen i jämförelsen.

– Synsam är ingen lågpriskedja och konkurrerar inte enbart utifrån pris, säger Håkan Broman.

En nackdel med de renodlade nätbutikerna är att du inte kan prova ut bågarna ordentligt, menar Stefan Källberg på SP.

– Det finns en poäng med att en optiker ställer in bågarna så att glaset hamnar rätt. Det är extra viktigt vid mer komplicerade synfel och för progressiva glas. För lindrigare synfel, som vi använt i detta test, är riskerna med att handla på nätet däremot små förutsatt att man har ett korrekt recept

En lins från varje glasögonpar placeras på en roterande platta och från ett rör ovanför glasen hälls grovkorning sand i en jämn ström. Därefter mäter laboratoriet hur matta linserna blivit efter behandlingen. Resultatet anges som en ökning i procent av diffust ljus som släpps genom glaset.

Ett eller flera fingeravtryck sätts på linsen och över detta placeras en tejpbit. Därefter mäts kraften i Newton som behövs för att rycka bort tejpen. Momentet upprepades ett flertal gånger för varje lins. Metoden kommer från ett amerikanskt laboratorium specialiserat på tester av glasögonglas.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har på Testfaktas uppdrag jämfört kvaliteten på glasögonglas från åtta olika kedjor och nätbutiker. Alla inköpta glas är i plast och de är antireflex-, antismuts- och hårdhetsbehandlade. Vid beställningen användes samma recept: -3,25 (höger) och – 3,75 (vänster).

Sju av åtta glas har brytningsindex 1,6. På Lensway gick detta inte att välja och här fick beställaren brytningsindex 1,67.

Personen som beställde glasen försökte få ungefär samma storlek på bågarna. För att ta hänsyn till eventuella skillnader i bågstorlek har laboratoriet räknat om tjockleken för att motsvara samma bågstorlek. Beställningen gjordes hos optiker i Göteborg och på nätet under februari månad.

• Glasens styrka i optiskt centrum samt över en större yta kring optiskt centrum (+/- 10 mm i höjdled, +/- 15 mm i sidled)

• Avvikelse från angett pupillavstånd.

• Linsens tjocklek i optiskt centrum och ytterkant.

Laboratoriet mätte hur mycket av ljuset som varje glasögonpar reflekterar. Testet gjordes för såväl dagsljus som för inomhusförhållanden med glödlampor.

ANNONS