Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Glassmaskiner - test

Glass, glass, glass blir det, men i olika stora lass och av olika kvalitet beroende på vilken glassmaskin du väljer. GP Konsument har testat nio olika modeller.

För en självutnämnd expert med många timmar vid glassmaskinen bakom sig är det inte svårt att känna entusiasm inför den uppsjö av olika varianter som dyker upp i butikerna den här årstiden.

När glassmaskinerna kom innebar de oftast en rejäl investering, nuförtiden går det att köpa en hyfsad maskin som gör hemgjord glass för knappt 200 kronor.

Men visst är det skillnad mellan de olika modellerna.

Klart bäst och enklast att hantera av de nio modeller som GP Konsument testade var klassikern från Philips. Som enda fullpoängare var den enkel att använda, gav ordentligt med glass som dessutom höll en bra konsistens efter 20 minuter. Och, inte minst, själva fryselementet tar inte upp gigantiskt med utrymme i frysen när det inte används.

Till skillnad från alla de andra glassmaskinerna använder vinnarmaskinen sig bara av ett platt frysblock för att frysa glassblandningen, medan de andra har gjort frysblock av själva skålen. Det kan synas praktiskt men skålarna tar stor plats om man har en liten frys. 

Lika bra frysförmåga men betydligt mer omständlig att hantera var testets tvåa, glassmaskinen från Krups. Den gav också ordentligt med glass som hade fryst till ordentlig konsistens utan isiga bitar. Båda dessa maskiner var också lätta att göra rent och att tömma på glass. Dessutom tillhörde de testets dyraste modeller, 600 kronor styck.

Letar man efter ett billigare alternativ går det för halva priset att få en maskin som är nästan lika bra, Ice cream maker från C3.

Den är betydligt mindre i storleken, smidigt om man har liten frys eller inte vill göra så mycket glass, men gav glass med fin konsistens efter tjugo minuter och var enkel att hantera. Prisvärd helt enkelt, med ett extra plus för den förhållandevis fina designen.

OBH Nordicas små portionsskålar är fina att se på och utlovar glass på tio till tolv minuter. Maskinen hade en hög ljudvolym och svårt att klara den mängd smet som angavs som maxmängden i instruktionerna (3,2 deciliter) och definitivt inte till den utlovade tiden, tio till tolv minuter. Tre deciliter smet var fortfarande efter 15 minuter helt kletig. När vi gjorde om testet med två deciliter smet fick vi däremot riktigt bra konsistens på glassen efter tio minuter.

Nytt för de senaste årens modeller av glassmaskiner är att många markerar redan på omslagskartongen att den hemgjorda glassen är naturlig och fri från tillsatser. Och läser man innehållsförteckningen på ett av de stora glassföretagens nyhet vaniljglass med blåbär blir man kanske inte direkt sugen på köpeglassen:

Skummjölk, socker, blåbär, glukos-fruktossirap, grädde, smörolja, glukossirap, invertsocker, vasslepulver, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), stabiliseringsmedel (natriumalginat, fruktkärnmjöl, pektin, agar, guarkärnmjöl), arom och surhetsreglerande medel (citronsyra).

Två av de testade glassmaskinerna, från Rubiscon och Andersson, verkar helt identiska, trots olika fabrikat. Vi hittar ingen information om tillverkningen som ger någon lösning på fråga om det är samma maskin. Testet visar dock på liknande egenskaper.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.