Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Glass - vanilj 06

Vanlig gräddglass innehåller ofta mer luft än glass. Det visar en laboratorietest som GP gjort av elva sorters vaniljglass.

Vaniljglass med jordgubbar är utan tvekan en av de stora midsommarklassikerna.
Med vad innehåller egentligen ett vanligt paket gräddglass med vaniljsmak?
Mest luft, faktiskt.
Undersökningsföretaget Testfakta har för GP:s räkning undersökt elva sorters glass.
Fyra av de testade sorterna innehöll hälften luft eller mer. Testets luftvärsting var den från glassjätten GB, som innehöll 54 procent luft.
- Lite förvånande att det är så här stor skillnad, säger Klas Johansson, kemist på laboratoriet Analycen, där glassarna testades.
Att glasstillverkarna ""piskar in" luft i glassen har en förklaring. De vill helt enkelt att glassen ska bli mjukare och smidigare. Den ska gå att skopa ur direkt när den plockas ut från frysen. Enligt tillverkarna vill konsumenten inte låta glassen vänta 15 minuter på diskbänken.
Men det finns en annan förklaring också. Den stavas pengar. Luft är billigare än glass.
- Den ekonomiska biten ska inte underskattas, säger Tomas Appelberg, säljchef hos General Mills som säljer Häagen-Dazs.
Häegen-Dazs är betydligt mer kompakt än övriga sorter. Den amerikanska lyxglassen som faktiskt tillverkas i Frankrike innehåller endast 14 procent luft.
Literpriset är runt 70 kronor att jämföras med runt 12 kronor litern för glassen från Triumf och Lidl.
Tar man hänsyn till luften och räknar fram kilopriset är Häagen-Dazs fortfarande dyrast. Men skillnaden är betydligt mindre. Dryga 80 kronor kilot mot 74 för Crema Bella och 72 kronor för Signum. Billigast per kilo är Lidls glass med 21 kronor.
Hur är det med gräddhalten då?
Den billiga sorten från Lidl har lite grädde för att vara en gräddglass. Drygt fem procent. Mest grädde finns i Sias kravmärkta glass. I alla fall av de glassar som anger gräddhalten. Sia har ett deklarerat värde på 39 procent. Lidl använder sig i stället av smörfett, som är billigare än grädde, för att höja fetthalten. Den egenheten delar de med GB.
Minst fett hade glassen från Diplom-is, fyra procent deklarerat. Men det har en naturlig förklaring. Glassen är den enda i testet som är en så kallad yoghurt-gräddglass.
Några regler för vad en glass måste innehålla finns egentligen inte idag. Livsmedelsverket tog bort kraven 2002 och idag finns endast en branschöverenskommelse via den europiska organisationen Euroglaces. Överenskommelsen säger att gräddglass måste ha minst 8 procent mjölkfett. Några riktlinjer för luft finns överhuvudtaget inte.
Så svensk glass kan i princip innehålla vad som helst?
- Nej, inte riktigt. Det finns naturligtvis generella regler och lagar om livsmedel och kvalitén också i Sverige. Men inga regler om hur mycket grädde, luft eller annat innehåll man måste ha för att få kalla något glass, säger Ulla Fäger, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.