Torkningen kräver dock lite uppmärksamhet och tanke. Luftfuktighet och temperatur påverkar förloppet. Med värmetorkning kan bitarna bli torra över en natt och i rumstemperatur kan det ta några dagar. De bitar som häftat ihop ska säras på och det är lämpligt att röra om då och då.
Så torkar du maten
Varmrökt lax
Skär fisken i tunna skivor. Lägg den på smörpapper och flytta till ett galler i ugnen som ska ha en temperatur på 50-60 grader. För att luften ska kunna cirkulera ska luckan ha en glipa på 1-2 centimeter (kläm fast något föremål, exempelvis en träslev). Fisken ska vara riktigt knastertorr vilket kan ta cirka åtta timmar.
Köttfärs
Färsen ska vara nymald. Stek den med vitlök, finhackad eller pressad. Lägg ett smörpapper på ett galler och bred ut färsen. Följs samma procedur som med laxen. Köttfärsen tar cirka 12 timmar att torka.
Grönsaker
Det är enkelt att torka gul lök, purjolök, paprika och svamp. Skär dem och skivor, bred ut på galler och ställ in i ugnen och låt torka i 50-60 grader under cirka sex timmar. Svampen bör dock ha lite lägre temperatur, inte högre än 40 grader.
Recept med torkade råvaror
Het köttfärssås
3-4 portioner.
Ingredienser: 90 gram torkad nötfärs
En halv dl torkad gul lök
2 msk tomatpuré
Chilisås eller 2 msk pulvriserad tomat.
Köttbuljong eller salt.
1 msk matlagningssenap (osötad)
svartpeppar, oregano eller basilika
en aning tabasco eller hot chili
riven ost eller ädelost.
Låt färsen småkoka och bli mjuk i lite vatten med lök, tomat och buljong. Rör ned senap, krydda och låt såsen dra en stund. Koka pasta. Servera med riven ost.
Fiskrisotto med saffran
2 portioner.
Ingredienser:
90 gram torkad fisk
2 portioner snabbris
1 kvarts dl torkad gul lök
1 kvarts dl torkad purjolök
1 kvarts dl torkad svamp
1 kvarts dl torkad paprika
Några skivor torkade tomater
en påse saffran, fiskbuljong, salt, peppar, torkad persilja, vitlök eller vitlökspulver.
Koka fisk och grönsaker i lite vatten cirka 15 minuter eller tills de känns mjuka. Späd med mer vatten vid behov. Koka riset i fiskbuljong och krydda med saffran. Blanda allt i en gryta och rör om försiktigt. Smaka av och strö över torkad persilja.
Källa: Friluftsfrämjandets häfte Allemans rätter.