Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Två av Bonjours kanelbullar, köpta på olika ställen. På det ena är man mer generös med pärlsockret vid bakningen. Båda fick fyra fyrar i betyg när GP:s Konsumentpanel testade dem. Bild: Anna von Brömssen

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Från fryst deg till färdig bulle

Bake off föddes i USA i mitten av 1980-talet och bara något år senare bakades den första baguetten med den tekniken i Sverige. Under drygt 30 år har utbudet vuxit enormt. Kanelbullarna är bara ett exempel på kaffebröd.

Såväl stora som små butiker har i dag möjlighet att baka färdigt bulldeg. Bonjour är Sveriges största leverantör av bake off och säljer bland annat kanelbullsdeg, både ojäst och färdigjäst.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att företaget är en gigant på den marknaden blir tydligt när vi kollar varifrån bullarna kommer. Många livsmedelsbutiker, närbutiker och bensinstationer uppger det när vi frågar.

Max tolv månader i frys

I fabrik ”chockfryser” man produkterna och fryskedjan är obruten tills bulldegen ska jäsas eller bakas på plats. Både förjästa bullar och degbullar har upp till ett års hållbarhet i frys.

– Men ingen kund vill ha mer än några dagars lager. Bullarna ligger mycket sällan frysta i mer än ett fåtal veckor från att de har frysts in av oss, säger Eva Strömbom, marknadsdirektör för varumärket Bonjour på Lantmännen.

En del försäljare jäser bullarna själva i särskilda jässkåp och strör på pärlsocker innan degbullarna åker in i ugnen. Medan andra bakar klart redan färdigjästa bullar.

När ska man välja det ena eller andra?

– Om man ska jobba med produkter som är från deg behövs jässkåp och den hanteringen kräver mer av kunden, som det här med att strö på sockret. Eller snitta ett bröd och lägga på lite frön. Även om det krävs mer utrustning är produkten mer flexibel och du kan påverka den mer i butik. Bullarna blir godare, tycker Eva Strömbom.

Har receptet ändrats över åren?

– Ja, vi jobbar för att bullarna ska tåla mycket i och med att vi fryser dem, och för att de ska klara både vana och ovana hanterare. Vi gör då och då uppdateringar av receptet. Men vår klassiska förjästa kanelbulle har haft samma smakprofil länge, förklarar Eva Strömbom.

Eva Strömbom..

Hur stor andel av de bake off-kanelbullar som äts i Sverige kommer från Bonjour?

– Oj, det vet jag inte. Det finns inga marknadssiffror i den kategorin i statistiken.

Vilka reaktioner brukar ni få på kanelbullarna?

– Det är en av våra mest populära produkter och vi är väldigt stolta över dem. Det slinker ner några här också, eftersom vi sitter vägg i vägg med vårt utvecklings- och utbildningsbageri.

Bonjour säljer olika typer av kanelbullar, till exempel en lyxvariant som är bakad med smör och surdeg.

Fikabrödskonsumenter i Sverige äter i snitt två och en halv kanelbullar per år från Bonjour.

LÄS MER: Test: Dött lopp mellan macken och närbutiken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.