Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotoram - bildvisare - test

2011. Fotoramar är ett alltmer missvisande namn då årets modeller har allt från videouppspelning och pekskärm till internet och kamera, visar ett test av Bild & Ljud Hemma.

Vilka finesser fotoramen som passar dig bäst ska ha beror så klart på hur du ska använda den.

Om den bara ska stå i en bokhylla och fyllas på med bilder någon gång då och då kan du säkert klara dig med en enklare modell. Eventuellt kan du då lägga pengarna på en lite större skärmstorlek.

Om du ofta tar filmsnuttar med mobilen av så ska fotoramen klara att spela upp video. De gör sig ofta bättre på den lilla skärmen än uppblåsta på en stor TV.

Om du ofta får gäster som du vill visa fotona för ska du satsa på en fotoram med batteridrift. Då kan du dra ut sladden och visa bilderna i soffan, precis som man förr gjorde med fotoalbumen.

Om du laddar upp dina bilder på nätet och har kompisar som tar intressanta foton bör du överväga en fotoram med trådlöst nätverk och internetkoppling. Att se sina egna bilder om och om igen blir ju lätt tråkigt men när det hela tiden dyker upp nya foton blir man ofta glatt överraskad. Det gäller även om man ger bort fotoramen som present.

Kodak Pulse W730S

Det här är den perfekta fotoramen att ge till någon som man ofta vill dela bilder med. Man kan mejla bilder direkt till den. Den är även kul för den som har aktiva Facebookvänner då ramen kan hämta nya bilder som de postar. Användningen är enkel då man gör inställningarna på en webbsida och den dagliga hanteringen förenklas av pekskärmen. Bildkvaliteten är dessutom bland de bästa i testet. För den uppkopplade fotografen kan testarna helhjärtat rekommendera Kodak Pulse.

Jobo Pure 8 Pro

Pure är inte den allra snyggaste fotoramen men den är åtminstone lätt att använda. Man stoppar in ett minneskort, väljer hur bildspelet ska se ut och kör igång. Antingen använder man de pedagogiska knapparna på baksidan eller den lilla fjärrkontrollen som är tydlig och bra. Den enda finessen förutom bildspel är en enkel kalender. Är det bara bildspel med bra kvalitet man vill ha så måste Pure sägas vara ett bra köp med tanke på det låga priset.

Agfaphoto moVee Touch AF7088MT

Batteridriften, den smarta laddningsstationen och pekskärmen gör att man nästan tror att man har en surfplatta i handen. Hanteringen blir enklare än på apparater med knappar men menyerna kunde ha varit mer pedagogiska. Speciellt som man ofta måste trycka en extra gång för att den ska reagera. Det går att titta på enklare filmsnuttar och ljudkvaliteten är över medel. Som fotovisare är den en trevlig upplevelse men tyvärr är inte bildkvaliteten riktigt på topp.

Braun Digiframe 8050SLT

Det går visserligen att spela video på Digiframe men ljudet är så dåligt att varken det eller musik är att rekommendera. Som fotovisare är den ändå riktigt intressant. Den har ett elegant högblankt utseende med läckra touchknappar som lyser upp när man rör vid ramen. Dessutom är den så tunn att man utan vidare kan hänga den på väggen som en tavla. Bildkvaliteten är bra även om fotona kan ge ett hårt intryck. Det kan vi leva med för en såpass läcker ram, till det här priset.

Aiptek Mona Lisa

Att kunna plåta av sina gamla foton och få in dem direkt i fotoramen kan kanske vara praktiskt för dem som inte har en dator. Det är visserligen imponerande att man lyckats få in funktionen till ett så lågt pris men tyvärr blir resultatet därefter. Vill man rädda fotona bör man nog ändå ta hjälp av någon med dator och skanner. Bildkvaliteten är medelmåttig och bredbildsformat gör att fotona blir avklippta i kanterna.

Braun Digialbum 7

För den som behöver en tålig ram som klarar av att stuvas ner i en väska och bäras omkring på så är Digialbum en av de få som uppfyller kraven. Med metallhölje och läderfodral så ser den lika gedigen ut som den faktiskt är. Vill man göra något mer än att bara köra bildspel blir man besviken på den totala avsaknaden av finesser och inställningar. Bildkvaliteten är godkänd men det saknas detaljer i ljusa områden. Rekommenderas bara för dem med krav på tålighet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.