Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Flera barnstolar fick underkänt

Ett stort test av tio höga barnstolar visar att flera modeller får allvarliga anmärkningar när det gäller säkerheten. Stolarna kan välta. Konsumentverket kommer att kontakta berörda företag.

Varje år får nära 1 000 småbarn besöka akuten på grund av sin matstol. Skadestatistik berättar om stolar som vält, men också om barn som tappat balansen efter att de lyckats ställa sig upp.

När Testfakta på uppdrag av oss, testar tio olika stolar får fyra av dem allvarliga anmärkningar på säkerheten. Det handlar dels om bristande stabilitet och hållfasthet dels om problem med de selar som behövs för att kunna sitta säkert. 
 

Klarar inte standardkrav

Lättast att välta har stolen från Flexa som inte klarar standardens krav på stabilitet åt sidan. 

– Just stabiliteten hos stolarna är mycket viktig. Det är en vanlig orsak till olyckor. Gränserna i standarden är satta av en anledning, säger Anna Strandberg, utredare på Konsumentverket. 

Här är hela tabellen:


Stabilast över lag är stolen från 2ME. Men den klarar å andra sidan inte standardens krav på hållfasthet. I ett av provmomenten simuleras att stolen lyfts i bygeln – eller som i detta fall brickan – med barnet sittande i stolen. Det klarar inte stolen från 2ME, utan brickan lossnar.

– Det är ett tufft test, men det här är något de måste klara enligt standarden, säger Bengt-Åke Andersson, testledare på SP som utfört testet.
 

Ska inte kunna ställa sig

Ett annat viktigt krav är att barnet inte ska kunna ställa sig upp i stolen. Enklast är det om stolen i sig hindrar barnet att resa sig, vilket är fallet med fyra av stolarna i testet. Annars får stolen bara användas med sele.

– Självklart är det enklare utan. Risken är stor att man inte använder selen, speciellt om den är krånglig och tidskrävande att sätta på, säger Bengt-Åke Andersson.

Av de sex stolar som kräver sele får två anmärkningar. Haucks sele är för liten och trång över axlarna. Till HokusPokus från Barnsängsfabriken medföljer ingen sele vid köp och det står heller inget om att sele måste användas, trots att det är ett krav för att stolen ska bli godkänd.
 

Kan återkallas

Exakt vilka åtgärder Konsumentverket kommer att vidta är inte klart men Anna Strandberg utesluter inte att produkter kommer att återkallas.

– Vi måste först ta reda på vad som ligger bakom de här testresultaten och sen får vi se hur vi går vidare. 
SP undersökte också hur stolarna är att montera och använda. När stolarna var monterade provade en barnpanel dem med hjälp av sina föräldrar. Barnen fick försöka ställa sig upp när de satt fast. Det visade sig vara nära omöjligt, men till slut lyckades treåriga Juno ta sig upp ur stolen från Stokke – trots att stolen är godkänd och uppfyller standardens alla krav. 

– Den största risken är att barn lämnas utan uppsikt i stolen. Det är då olyckorna händer, säger Anna Strandberg. 
Bäst i test blev stolen från Babybjörn. Den sitter barnen säkert i. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.