Fetaost - en ny basvara

ANNONS
|

Två fetaostar fick näst högsta betyg när GP Konsuments panel smakade sig igenom åtta olika fabrikat. I topp med fyra fyrar placerade sig Icas feta i lake och kravmärkta Änglamark. Den sistnämnda var en av två ekologiska fetaostar. Den andra, med etiketten Garant från Axfood, halkade efter ordentligt i panelmedlemmarnas omdömen och fick slutgiltigt en överkorsad fyr i betyg.

Smaken är som bekant – delad. Det som förenade vinnarna var framförallt att de hade den rätta konsistensen utifrån panelens gommar.

Alla utom en köptes färdigförpackade i matbutiker, och en fetaost såldes i lösvikt i Saluhallen. Priset skiljer 80 kronor mellan billigast och dyraste sort.

ANNONS

"Jag äter fetaost varje dag"

Det är inte längre bara till den grekiska salladen som fetaost serveras. Och i panelen fanns både storätare och sällanätare.

- Jag äter fetaost varje dag, avslöjade Sassa Wickman.

Hon äter det inte bara ofta utan också till mycket.

- I salladen, med melon, på kycklingen eller fläskfilén, på rödbetor med akaciahonung eller efter maten. Jag är ostfanatatiker, sammanfattade hon sitt begär.

Bettan Andersson prickade in ett användningsområde till:

- Mosa fetaost i yoghurt eller crème fraiche och du får en kall sås som passar till nästan vad som helst.

Stöldbegärlig vara

Tydligen förekommer det ett annat slags begär som går över gränsen för vad som är lagligt. När vi skulle inhandla varorna inför testet visade det sig att Lidl-butiken inte ens hade osten framme i butiken. På hyllkanten satt en lapp som meddelade att fetaosten ansågs som en stöldbegärlig vara och uppmanade kunderna att be personalen hämta från lagret.

I panelen fanns åsikten att fördelen med att köpa färdigpaketerat är att fetaosten kan ligga på lut i kylskåpet. Den har blivit ett slags basvara och den har lång hållbarhet så länge förpackningen inte öppnats.

Fler nya sorter

Fetaostens inträde i vardagen har lett till att fler sorter har introducerats.

ANNONS

- Jag tycker att det har exploderat under bara de två senaste åren, sa Bettan Andersson.

Marie Berlin Martinsson hade gjort en annan iakttagelse:

- Jag har sett att det har kommit en fetaostdelare. Med den får man väldigt snygga kuber!

Alla ostar som ingick i testet var i stor bit. Det finns också sorter som säljs färdigdelade i kuber. Något som Fredrik Jansson brukar föredra:

- Färdiga bitar i olja tycker jag är bra att ha i salladen. För då kan man använda oljan till dressing, sa han.

Åtta olika fetaostar köptes in från olika butiker i Göteborg. Ostarna togs fram ur kylen en stund innan de skulle provsmakas.

De serverades anonyma och i små kuber. Hälften av panelmedlemmarna började med sorterna som hade numrerats ett till fyra och den andra halvan med sorterna fem till åtta.

Deltagarna erbjöds vatten och smörgåsrån mellan sorterna.

Produkterna kan finnas med andra priser i andra butiker.

Kommentarerna är hämtade ur paneldeltagarnas testprotokoll. Till artikeln tog vi även kommentarer på plats.

Bettan Andersson, 47

Karin Berglin, 51

Marie Berlin Martinsson, 43

Tim Flodin, 25

Fredrik Jansson, 23

Susanne Johansson, 37

Pentti Käppi, 78

Anders Pettersson, 46

Sassa Wickman, 52

All fetaost som säljs inom EU är tillverkad i Grekland. Namnskyddet innebär också att osten ska bestå av minst 70 procent fårmjölk och resten getmjölk. Den ost som säljs under namn som salladsost är alltså inte fetaost, utan är oftast gjord på komjölk. I testet ingick bara riktiga fetaostar.

ANNONS