Febertermometrar 05

ANNONS
|

Testföretaget Consumercontent har för Göteborgs-Postens räkning testat febertermometrar som säljs på den svenska marknaden. Det handlar om såväl traditionella termometrar som mäter temperaturen i munnen, rumpan eller armhålan som örontermometrar.

Jakub Srebro, chef för medicintekniska sektionen vid Apotekets centrallaboratorium, som genomfört de praktiska testen, säger att de flesta av de undersökta termometrarna håller god standard, inte minst när det gäller mätsäkerhet.

- Däremot uppfyller två av de testade termometrarna inte lagens krav på märkning, Viking och Digital Pigeon. Genom att de inte är korrekt märkta kan inte konsumenten avgöra om de är säkra eller inte. Jag tycker att detta är en mycket allvarlig brist. Fel- eller omärkta termometrar borde inte få säljas, oberoende av deras kvalitet i övrigt, säger Jakub Srebro.

ANNONS

Högst sammanlagt betyg fick en av de dyraste termometrarna, Brauns örontermometer Thermoscan med betyget 4,4 av 5 möjliga. Sämst betyg - 2,0 - fick Philips napptermometer vars sugdel, enligt laboratoriet, riskerar att fastna i halsen och skada barnet.

Örontempen på frammarsch

- Det går inte säga att billiga termometrar i allmänhet är sämre än dyrare. Det finns billiga som är bra och tvärtom. Det är dessutom svårt att jämföra olika typer av termometrar. För en del personer är det kanske viktigare att termometrarna är snabba eller lätta att använda än att de ger exakta svar. För andra är det kanske tvärtom, säger Jakub Srebro. Traditionella febertermometrar brukar räknas som mer tillförlitliga än örontermometrar. Men örontermometrarna är på väg förbi.

- Örontempen är väldigt tillförlitlig. Det är den som man rekommenderar mest. Den har minst felkällor, säger Lena Alström, sjuksköterska på Sahlgrenska sjukhuset som tillsammans med en kollega skrivit en C-uppsats med namnet Feber. Hon betonar att det viktiga är att alltid mäta temperaturen på samma sätt varje gång, med samma termometer och på samma ställe.

Snabbheten varierar

- Det enda man egentligen vill veta är ju om temperaturen stiger eller sjunker, och hur mycket, säger Lena Alström som tycker att öron och stjärt är bra för mätning. Armhåla och mun är däremot inte lika tillförlitliga. Munhålan kan ge fel värden på grund av rökning eller matintag, och armhålan kan vara svår att sluta tätt.

ANNONS

- Men man får också se till vad som är behändigast. För en vuxen är det förmodligen i örat, medan på ett litet barn kanske det inte är så lätt att ta tempen i örat. Det kan vara lättare att få dem att ligga still genom att ta tempen i stjärten.

Den stora fördelen med örontermometern är dock snabbheten. Medan det tar upp till tio minuter att ta tempen i armhålan med Apotekets termometer går det på ett par sekunder med en örontermometer.

Men snabbheten kostar. Den snabbaste termometern i testet, örontermometern Omron Gentle Temp, kostar 579 kronor.

Feber ingen sjukdom

Så gjordes testet

ANNONS