Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Fastare men svettigare

Stort test av sju löpartights med kompression. Men nyttan är tveksam.

De senaste åren har utbudet av kompressionskläder ökat i sportbutikerna – kläder som lovar allt från fastare kropp till bättre prestation och återhämtning. Det extra stödet som kläderna ger ska öka blodgenomströmningen och minska risken för vätskeansamling i musklerna. 
– Att elitidrottare inom vissa idrotter kan få ökad prestation med hjälp av kompression är statistiskt säkerställt. För vanliga motionärer däremot, är nyttan marginell, säger Mikael Mattsson som forskar på prestation och träning vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm samt vid Stanford-universitetet i Kalifornien.  

Kost viktigare än kompression

Enligt honom har faktorer som kost, sömn och bättre träning mycket större betydelse än kläder med kompression. Men han dömer inte ut materialet. För vissa grupper av motionärer kan det extra stödet ha effekt.  

HÄR ÄR HELA TABELLEN:


– Äldre motionärer som har problem med gubbvader eller åderbrock kan få bättre återhämtning i musklerna precis som stödstrumpor hjälper till vid långa flygresor. Särskilt så här års när det är kallt ute, säger han. 
Frågan är dock om det verkligen är denna grupp som klädföretagen vill nå med försäljningsargument om snyggare och fastare kroppar.  
Att testa hur bra kompression ett par löpartights har är komplicerat eftersom faktorer som passform och rätt storlek är minst lika avgörande som materialets egenskaper. 
– Ett material med lite kompression men som sitter perfekt kan ge bättre stöd än ett material med mycket kompression som är fel storlek. Seriösa tillverkare borde ange en exakt omkrets på vaden som tightsen passar till, säger Mikael Mattsson.  

Passformen jätteviktig

I testet, som Testfakta gjort på uppdrag av oss, har vi mätt materialens töjningsegenskaper och stöd. Men eftersom passformen har så stor betydelse har vi bara betygsatt förmågan att behålla stöd och elasticitet vid användning. Bäst på detta är tightsen från Asics medan H&M, Pro Touch och Nike får sämre betyg. När materialet drogs ut i sidled med en viss kraft hade till exempel Nike fått en bestående töjning på 20 procent efter 30 minuters återhämtning. 
– Det är ganska mycket och innebär att tightsen blir klart slappare, säger Simonetta Granello, testledare vid Swerea IVF som utfört testet. 
H&M:s tights hade problem med att behålla stödet i materialet när laboratoriet utsatte det för statisk belastning motsvarande exempelvis en vadmuskel.

Väldigt svettigt

Ett par bra träningstights ska även andas bra och transportera bort svett från kroppen. Testresultaten visar att det senare verkar ha fått stryka på foten när sportföretagen fokuserat på fastheten i materialen. Bara testvinnaren Casall och tightsen från Röhnisch får hyfsade resultat på fukttransport. Det kan jämföras med senast Testfakta testade löpartights 2013 då flera plagg fick toppbetyg på denna del. 
– Det finns egentligen inget som hindrar att man kan ha både kompression och bra förmåga att leda bort svett, säger Simonetta Granello på Swerea.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.