Flera av de inspekterade varorna innehöll förbjudna ämnen. Störst var problemet med varor köpta utanför EU.
Flera av de inspekterade varorna innehöll förbjudna ämnen. Störst var problemet med varor köpta utanför EU. Bild: Kemikalieinspektionen

Farliga ämnen i många produkter från e-handel utanför EU

Nästan åtta av tio produkter köpta från företag utanför EU bröt mot de europeiska reglerna för kemikalier. Det visar ett nordiskt tillsynsprojekt som just presenterats. Framförallt var det elektriska produkter som hade stora brister, men även leksaker och kemiska produkter.

ANNONS
|

Att handla via e-handel blir allt vanligare och sajterna att handla ifrån blir allt fler. Men det gäller att ha koll på vad man köper om man inte vill köpa produkter som innehåller farliga kemikalier. Ett nordiskt tillsynsprojekt, lett av Kemikalieinspektionen, om e-handel har kontrollera 361 produkter från 161 företag inom och utanför EU för att se om de uppfyllde EU:s kemikalieregler.

Resultatet var väntat, men nedslående. Ungefär åtta av tio produkter köpta utanför EU hade brister, medan bara en tredjedel av de varor som köpts inom EU bröt mot reglerna.

Det handlar till exempel om elektronik som innehåller bly, leksaker som innehåller bor och produkter av mjuk plast som innehåller ftalater.

ANNONS
Karin Rumar är inspektör på Kemikalieinspektionen och har deltagit i det nordiska tillsynsprojektet.
Karin Rumar är inspektör på Kemikalieinspektionen och har deltagit i det nordiska tillsynsprojektet. Bild: Lieselotte van der Meijs

– Egentligen har vi misstänkt att det ser ut så här redan innan, men nu har vi för första gången verkligen bevis för att det är så, säger Karin Rumar, inspektör hos Kemikalieinspektionen.

Det är framförallt produkter som direktimporteras av konsumeter från Kina som är problemet, säger Karin Rumar. När det finns mellanhänder på vägen till konsumenten i form av europeiska företag är chansen större att produkterna uppfyller kraven.

Plattformarna är värst

– Det vi har sett är att det framförallt är marknadsplattformarna som är bovarna och värst är de globala, som till exempel Wish, Light in the box och Amazon, säger hon.

Därefter kommer de nationella plattformarna, som till exempel Fyndiq, och där det är minst problem är i vanliga webbshoppar som själva köper in och säljer sina varor.

Fakta om ämnen som hittades i varor som kontrollerades:

• Bly är ett mycket giftigt ämne som inte får användas i vissa varor. Det kan skada nervsystemet och påverka till exempel förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga.

• Kortkedjiga klorparaffiner (SCCP) är skadligt för vattenlevande organismer. Det är också mycket långlivat, bryts inte ned i naturen och är misstänkt cancerframkallande.

• Ftalater (t.ex. DEHP, DIBP, DBP, BBP) är en grupp ämnen där alla inte är skadliga, men vissa ftalater kan påverka testiklarna och göra det svårare att få barn och vissa är misstänkt hormonstörande.

• Bor kan påverka fortplantningsförmågan negativt i den form det finns i slime.

Källa: Kemikalieinspektionen

Karin Rumar är noga med att påpeka att det här inte är en total bild av marknaden, utan att man särskilt letat efter de produkter där man sedan tidigare vet att det brukar finnas brister.

I elektronik kan bristerna till exempel handla om att ett par hörlurar innehåller bly i lödpunkterna mellan kablar och kretskort, eller att de mjuka delarna innehåller ftalater. Ftalater är inte förbjudna, men står på den så kallade kandidatlistan, där produkter som klassas som särskilt farliga står med.

ANNONS

Farliga ämnen i slime

I flera av de inköpta och laboratorietestade slimeprodukterna för barn hittades bor, ett ämne som på lång sikt kan påverka fortplantningsförmågan.

– Vi rekommenderar att man köper produkter som är CE-märkta, både när det gäller elektronik och leksaker. Det kan förstås vara svårt att se det på förhand, men köper man kvalitetsprodukter från välkända leverantörer så minskar risken att märkningen saknas, säger Karin Rumar.

I projektet har även kemiska produkter kontrollerats. Här har bara produkter inom EU kontrollerats och man hittade stora brister.

LÄS OCKSÅ: Här gömmer sig palmoljan i dina vanliga livsmedel

För kemiska produkter, biocidprodukter och växtskyddsmedel fanns det omfattande brister kring de regler som finns när produkter säljs på nätet.

– När det gäller den här typen av produkt så uppfyllde nästan ingen kraven om information kring farliga ämnen. Den informationen ska finnas på webben när man köper produkten och de reglerna var det nästan ingen av de kontrollerade produkterna som uppfyllde, säger Karin Rumar.

Kontrollerna har utförts av Danmark, Finland, Norge och Sverige, med Island som observatör.

LÄS MER:Hittade farliga ämnen i vanliga lädervaror

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS