Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fakta om nötter

Med GI-kost på menyn och av hälsoskäl väljer nutidsmänniskan nötter som mellanmål, i mat eller i stället för snacks.
ENERGIRIKANötter är energirika och består i snitt till cirka 60 procent av fett. En stor näve nötter innehåller nästan hela dagsbehovet med fett för en vuxen kvinna.
Därför är det positivt att flera studier, där nötter ingått i dieten, har visat att man i regel inte blir tjockare av nötintag. En förklaring är att de mättar och därmed gör att man äter mindre av annat.

NYTTIGT FETT Förutom bra fett ingår en blandning av mineraler i nötter. Även antioxidanter - särskilt om det bruna innerskalet finns kvar.
Tre av de nyttigaste nötterna är hasselnöt, valnöt och sötmandel (som är en stenfrukt och som brukar klassas som en nöt). Nötter innehåller alltså en hel del fett, men mycket av detta är enkelomättat eller fleromättat fett.
Högst halt av omättat fett, främst enkelomättat, finns i makadamianötter och därefter hasselnötter. Även pekannötter, sötmandel, pistasch- och cashewnötter innehåller främst enkelomättat fett.
Valnötter innehåller störst mängd fleromättat fett - de härsknar därför fortare. De har också mest omega-3 av de vanliga nötterna och ännu mer omega-6.

MÄTTAT FETTKokosnöten ska man däremot undvika om man vill ta sikte på omättat fett. Den innehåller nämligen en massa mättat fett.

MYCKET FIBRERNötter saknar helt kolesterol. De är en rik källa till vitamin E och innehåller mycket fibrer och magnesium. Magnesium har positiv effekt på hälsan - och ämnesomsättningen. De kolesterolsänkande fetterna och E-vitaminet tillsammans med arginin är nyttiga för hjärtat.
I en studie från 1992 såg man en cirka 50-procentig minskad risk för dödlig och icke-dödlig kranskärlssjukdom hos dem som åt nötter ofta jämfört med dem som åt nötter sällan.
Nötter sänker också blodtrycket.

MER GIFTEU höjde i oktober 2008 gränsvärdet för det cancerframkallande mögelgiftet aflatoxin från fyra till tio mikrogram per kilo för mandlar, hasselnötter och pistaschnötter. För jordnötter (en baljväxt) ligger det gamla gränsvärdet kvar.
Giftet kan uppstå när nötterna förvaras fuktigt och utsätts för mögelangrepp. På grund av aflatoxinrisken: ät inte nötter som är missfärgade eller skrumpna.
Levercancer orsakad av aflatoxiner är vanlig i Afrika och Asien, där det ofta är hög halt aflatoxin i baslivsmedel som majs och nötter.


Källor: TT, medicallink.se, wikipedia.se, paulun.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.