Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det försenade flygplanet anlände till London tre timmar och fem minuter för sent, enligt Norwegian. Bild: Sang Tan

Försenad Londonresa ersattes inte

Vädret var för dåligt, enligt flygbolaget. Men förseningen berodde inte bara på det. Konsumenten krävde ersättning för förseningen och argumenterade i sin anmälan för att vädret inte var ”exceptionellt".

Reguljärresan gick från Göteborg till London med Norwegian Air Shuttle ASA. Enligt anmälaren försenades flygningen kraftigt, med 3 timmar och 25 minuter. Flygledningen på Landvetter ställde inte in några flygningar på grund av väderläget. Flygplanet var redo att avgå, men personalen satt fast i Stockholm, enligt besked som lämnades till resenärerna.

I sin anmälan till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, begär konsumenten ersättning på 250 euro enligt EU-förordningen, för en resa på högst 1.500 kilometer. Passagerare som rest med ett flygbolag som är registrerat i ett EU-land samt Island, Norge eller Schweiz har rätt till EU-ersättningen när det strular på resan, samt om resan gick till eller från flygplats inom EU.

Men det finns undantag. Vid vissa "extraordinära omständigheter", som väderförhållanden och politisk instabilitet, blir konsumenten utan ersättning. Bevisbördan för väderomständigheter ligger dock på flygbolaget.

Norwegian skriver i sitt svar till ARN att resan försenades med 3 timmar och 5 minuter på grund av kraftigt regn, åska och dimma i Göteborg. Flygningar från Stockholm behövde invänta bättre väder och bolaget behövde därför rotera besättningar och flygplan.

Rotationen "resulterade i en försening" för besättningen som skulle flyga sträckan Göteborg-London med 35 minuter. Av detta följer att förseningen på London-flygningen skulle blivit 35 minuter redan från start, skriver nämnden i sitt beslut, och den försening som drabbade passagerarna har således inte enbart berott på svåra väderförhållanden.

En tidigare dom i EU-domstolen innebär att det är den del av förseningen som inte beror på det extraordinära vädret, som ska räknas som försening och som kan kompenseras. Eftersom den är mindre än tre timmar får konsumenten ingen ersättning.

LÄS MER: Flygbolagen kommer inte undan med vad som helst

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.