Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

För små kolbitar eller för mycket damm i påsen

De flesta av de 15 testade påsarna innehåller alldeles för många små bitar av grillkol och mycket kan klassas som damm. Det visar Råd & Röns test inför grillsäsongen.

Råd & Rön har gjort ett laboratorietest där bland annat kolbitarnas storlek har mätts efter silning.

De har testat en påse av varje fabrikat som antas vara representativ för den kolstorlek som en vanlig konsument får i handeln. Detta eftersom åtta av de produkter som får låga betyg för sin storleksfördelningen av kolbitarna är tillverkade i samma fabrik i Polen.

Såväl tillverkning som frakt och hantering i butik antas påverka den slutgiltiga storlek som kolbitarna har när konsumenterna häller dem i sin grill. För att få en jämn och fin glöd som också håller hela grilltiden ska kolbitarna varken vara för stora eller små, helst ska de vara mellan 20 och 80 millimeter, skriver konsumenttidningen Råd & Rön.

Många av de 15 testade produkterna har problem med storleken. Testet visar att en stor andel av kolbitarna är för små, närmast att betrakta som damm.

I den påse som utses till bäst i test är 94 procent av kolbitarna just större 20 millimeter men mindre än 80 millimeter: BBQ Charcoal från Dancoal med ett kilopris på 20 kronor får testets högsta betyg.

Ingen av de övriga produkterna når upp till över 80 procent i storleken 20-80 millimeter.

Vem står för grillningen?

I ett hushåll där en man och en kvinna bor tillsammans är det mannen som grillar oftast, eller i 65 procent av hushållen. Kvinnan grillar oftast i 11 procent av dessa hushåll och i 23 procent av dem grillar de lika ofta.

Källa: Grillrapporten från Ica

Sämst i test med lägst sammanlagt betyg blir Biltemas Grillkol (36-0097), men den produkt med allra störst andel av för små bitar var Fixa som säljs hos Hemköp och Willys. I den påsen som testades hade mindre än hälften av kolbitarna acceptabel storlek, eller 42 procent.

Det är inte alltid en prisfråga vilket grillkol som får högst betyg; den dyraste produkten för 33 kronor per kilo var en av dem som fick lägst sammanlagt betyg efter de två billigaste för 12 kronor kilot.

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.