Bara tre hjälmar skyddar bra mot hjärnskakning, en blev bäst i test och två bra val.
Bara tre hjälmar skyddar bra mot hjärnskakning, en blev bäst i test och två bra val. Bild: Anna von Brömssen

Få skidhjälmar skyddar mot hjärnskakning

Nästan hälften av de testade hjälmarna har dåliga resultat. Bara tre skyddar bra mot hjärnskakning. Det visar ett test av försäkringsbolaget Folksam.

ANNONS
|

Är du en av de nära två miljoner svenskar som åker utför varje år? Av dessa drabbas omkring ettusen personer av en ansikts- eller huvudskada i svenska backar.

Folksam har testat 14 av de vanligast förekommande skidhjälmarna på den svenska marknaden. Bara tre hjälmar skyddar bra mot hjärnskakningar och får försäkringsbolagets märkning Bäst i test eller Bra val.

Sex av hjälmarna är sämre än medel, de uppfyller lagkrav, men får dåliga resultat i samtliga tester.

Folksam har testat både vanliga hjälmar samt två tävlingshjälmar för barn och vuxna. Bäst i test är Everest Alpine MIPS som är 30 procent bättre än medelhjälmen, visade resultatet. Den har både rotationsskydd och stötupptagning och låg under gränsen för risk för hjärnskakning i alla de tester som ingick.

ANNONS

Även Giro Nine MIPS och tävlingshjälmen Sweet Protection Volata MIPS fick sammantaget bra resultat och får därför utmärkelsen Bra val.

– Det är skrämmande att det bara är två hjälmar, Everest som blev bäst i test och Giro, som kommer under 50 procents risk för hjärnskador. Sweet Protection får samma betyg som Giro, tack vare att den har bra stötupptagningsförmåga, även om den kommer över 50 procents risk i ett av de tre islagningstesterna, säger Helena Stigson, som är forskare på Folksam och civilingenjör i maskinteknik med inriktning mot bioteknik, och som genomfört testerna.

Helen Stigson, forskare på Folksam.
Helen Stigson, forskare på Folksam.

Av de skidåkare som drabbas av hjärnskakning bland försäkringsbolagets kunder drabbas ungefär åtta procent av bestående men. Det är lagkrav på att hjälmarna ska skydda mot skallfraktur, men inte mot hjärnskakningar. I detta test ingick däremot även deltester av rotationsvåld med tre sneda islag och simulation av vad som händer inne i hjärnan.

Varför gör ett försäkringsbolag sådana tester?

– För att vi är engagerade i våra kunders bästa. Vi vill att de ska göra ett säkert val när de köper en produkt. Med en av de sämsta hjälmarna i testet har de två till fyra gånger högre risk för hjärnskakning än om de använder en av de bästa, säger Helena Stigson.

ANNONS

Rotationsskyddet tar bort delar av det skadliga våldet men det saknas lagkrav på att skidhjälmar ska motverka rotationsvåld. Din kommentar till det?

– Jag har testat skidhjälmar sedan 2012. Då trodde jag att nya lagkrav skulle komma inom några år, men nu tror jag att det kommer att ta ytterligare två till fem år. Vi försöker att få lagkraven att skärpas i den nationella gruppen för hjälmsäkerhet där jag deltar. Men problemet, som ofta i dessa standardiseringsgrupper, är att hjälmtillverkarna ingår och därför blir processen utdragen.

Av de testade hjälmarna har nio ett rotationsskydd, antingen MIPS, SPIN eller RES. Topp tre har det förstnämnda.

– MIPS ger generellt ett bättre skydd. Men hjälmen i sig måste också vara bra, det räcker inte enbart med det skyddet. Så det är svårt för konsumenterna att veta vad de ska köpa. Glädjande nog kostar den hjälm som blev bäst i test 900 kronor. Medelpriset på hjälmarna i testet är 1 400 kronor.

Vilka hjälmar av de 14 testade ska man undvika att köpa?

– Generellt kommer alla hjälmar att skydda dig. Att använda hjälm tar bort risken för två av tre huvudskador och om du väljer någon av de bättre kan du även undvika hjärnskador. Har du en av dem med lägre betyg behöver du inte byta direkt, men när du ska göra det – välj en av de bästa, säger Helena Stigson.

ANNONS

Vad förväntar du dig framöver?

– Om man tittar på utvecklingen av hockeyhjälmar i USA och även här ligger fokus mycket på hjärnskador. Jag tror att konsumenterna av skidhjälmar kommer att driva på den utvecklingen.

Så gjordes testet

Folksam har gjort fyra tester per hjälm. För att säkerställa resultatet testades två hjälmar för varje testmoment. Det första testet motsvarar det som görs för att en hjälm ska kunna få säljas på den svenska och europeiska marknaden. Det testet utvärderar hjälmarnas stötupptagning vid ett rakt islag.

Sedan ingick ytterligare tre tester som speglar hjälmens skyddsförmåga i skidolyckor med olika islagsvinklar – snett islag mot ovandelen av hjälmen, snett islag mot sidan av hjälmen och snett islag mot främre delen av hjälmen. De tre sneda islagen utsätter det hjälmbeklädda testhuvudet för rotation.

Källa: Folksam

Här kommer alla 14 hjälmarna som testats. Ju lägre siffra desto sämre resultat och därmed högre risk för hjärnskakning:

Everest Alpine MIPS

Betyg 5 och bäst i test

grade crossed
Giro Nine MIPS

Betyg 4 och bra val

grade crossed
Sweet Protection Volata MIPS (tävlingshjälm)

Betyg 4 och bra val

grade crossed
Oakley Mod3

Betyg 3

grade crossed
Scott Quiver plus MIPS

Betyg 3

grade crossed
Smith Aspect MIPS

Betyg 3

grade crossed
POC Skull Orbic X Spin (tävlingshjälm)

Betyg 3

grade crossed
Sweet Protection Rambler MIPS

Betyg 2

grade crossed
Salomon Cruiser 4D

Betyg 1

grade crossed
Everest Alpine White

Betyg 1

grade crossed
Shred Bumper RES

Betyg 1

grade crossed
Bliz Head Cover

Betyg 1

grade crossed
POC Obex Spin

Betyg 1

grade crossed
Tecnopro Pulse alpinhjälm

Betyg 1

grade crossed
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS