263 elektriska produkter för hemmet som våffeljärn, äggkokare och hushållsvågar  ingick i undersökningen. Dock inte denna kaffemaskin (arkivbild).
263 elektriska produkter för hemmet som våffeljärn, äggkokare och hushållsvågar ingick i undersökningen. Dock inte denna kaffemaskin (arkivbild). Bild: Federico Cardaio/Mostphotos

För hög halt av farliga ämnen i el-produkter

Bly i lödningar samt förbjudna mjukgörare i kabelplast. Kemikalieinspektionens kontroll av 263 elektriska produkter visade att 33 av dem innehöll otillåtna ämnen i halter över gränsvärdet i lagstiftningen. Varorna får inte säljas.

ANNONS
|

Bly kan skada nervsystemet och vissa ftalater kan påverka förmågan att få barn.

Främst hittades bly i lödningar och mjukgörare i plasten i kabelhöljen. De flesta produkterna hittar man i det billigare segmentet av hemelektronik, som myndigheten inriktade sig på.

LÄS MER:Farliga ämnen i många produkter från e-handel utanför EU

LÄS MER:Hittade farliga ämnen i vanliga lädervaror

Totalt upptäcktes för höga halter i 13 procent av produkterna i tillsynen som gjordes 2020. Året före var andelen 27 procent.

– Historiskt har det varit sämre, men det är för tidigt att prata om ett trendbrott även om det är glädjande att andelen går ner, säger Marcus Hagberg, inspektör på myndigheten och en av projektledarna.

Saknar CE-märkning

Många av de undersökta varorna saknade även CE-märkning, som krävs för att få sälja dem på den europeiska marknaden.

ANNONS

– En CE-märkt produkt ska uppfylla alla krav som finns i europeisk lagstiftning. Men det fanns även produkter som inte uppfyllde kraven trots att de var CE-märkta. En importör som köper produkter från Asien ska ställa krav på att de produkter som de importerar och sätter på marknaden uppfyller alla krav på kemikalieinnehåll som finns på den europeiska marknaden, förklarar Marcus Hagberg.

Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen och en av projektledarna.
Marcus Hagberg, inspektör på Kemikalieinspektionen och en av projektledarna. Bild: Lieselotte van der Meijs

Att en produkt är felaktigt märkt kan alltså betyda att den inte har genomgått alla de kontroller som krävs enligt lagstiftningen.

Huvudsyftet var att göra en bred kontroll av företag som tillverkar och importerar elektronik till den svenska marknaden.

– Vi hittar oftast flest fel i det billigare häradet av elektronik. Här har vi tittat på inte bara det allra billigaste segmentet, men inte heller det dyraste. Det handlar om brödrostar och andra produkter som kostar några hundralappar.

Ett generellt råd till konsumenterna, enligt Kemikalieinspektionens erfarenhet, är att inte köpa de billigaste varorna när det är dags för ny stavmixer, kaffebryggare eller nytt våffeljärn.

Hur oroliga ska konsumenterna vara för hälsorisker?

– Man behöver inte vara akut orolig. Blyet finns inuti prylen och konsumenterna kommer inte i kontakt med det om man inte skruvar isär den. Däremot är mjukgörarna i plasten ämnen som kryper ut ur materialet med tiden. Det finns risk för att det ansamlas i damm inomhus som man får i sig. Den totala exponeringen som vi som konsumenter blir utsatta för kan vara en risk, sammanfattar han.

ANNONS

I lagstiftningen är gränsvärdena för bly och mjukgörarna 0,1 procent av vikten, exempelvis av plasten i kablarnas ytterhölje. Mindre än så av en mjukgörare har ingen effekt och då kan det finnas där på grund av kontaminering.

– Gränsvärdena finns eftersom bly och mjukgörarna är otrevliga ämnen som inte ska finnas i dessa konsumentprodukter. Blyet som vi har hittat tyder på att man använt felaktigt lödtenn, förklarar Marcus Hagberg.

Viktigt att minska mängden kemiska ämnen

Och enligt honom är det viktigt att vi försöker minska på den mängd kemiska ämnen som vi utsätts för dagligen.

– Alla har den här typen av produkter i sina hem och livslängden på dem är kort. Sedan ska de lämnas till elektronikåtervinningen och innebär då problem i återvinningen, eftersom de innehåller förbjudna ämnen.

För att minska de negativa hälso- och miljöaspekterna under produkternas livscykel är det därför viktigt att de inte innehåller skadliga ämnen.

LÄS MER:Läkemedelsverket varnar för kvicksilver i hudkrämer

Ärendena anmäls till miljöåklagare som kommer att ta ställning till att driva dem vidare eller inte.

– Felen är redan begångna. Miljöåklagaren tittar på om de skett av oaktsamhet eller med uppsåt, det vill säga att företaget inte brytt sig om att ställa krav på produktens innehåll av förbjudna kemikalier. Om företagen inte brytt sig om att ställa krav på att produkterna inte ska innehålla förbjudna ämnen riskerar de att få en företagsbot, säger Marcus Hagberg.

ANNONS

Samtliga företag vars produkter innehöll otillåtna halter av farliga ämnen har nu meddelat att de slutat sälja dem.

Ämnen som hittades i de undersökta elektriska produkterna

Faran med de ämnen som hittades i de undersökta hemelektronikprodukterna:

Bly kan skada nervsystemet och påverka till exempel förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga.

Kadmium är giftigt för miljön och kan ge benskörhet, njurskador och cancer.

PBE, PBDE är bromerade flamskyddsmedel som är svårnedbrytbara och har hormonstörande egenskaper.

Kortkedjiga klorparaffiner (SCCP) är skadligt för vattenlevande organismer. Det är också mycket långlivat, bryts inte ned i naturen och är misstänkt cancerframkallande.

Ftalater (till exempel DEHP, DIBP, DBP, BBP) är en grupp ämnen där alla inte är skadliga, men vissa ftalater kan påverka testiklarna och göra det svårare att få barn och vissa är misstänkt hormonstörande.

Källa: Kemikalieinspektionen

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS