Hur julhandeln landade i Göteborg är inte klart i detalj ännu, men fler människor har rört sig i stan jämfört med förra året. Ökningen i "kundströmmar" är hela 17 procent större, konstaterar Innerstaden Göteborg. Också från Frölunda Torg kommer rekordsiffror, nytt rekord för julhandeln på 2,7 miljarder kronor eller 4 procent mer än i fjol.
Men när julklapparna väl är öppnade (och bytta), skinkan och sillen slut och nyårsraketerna avfyrade ger sig vardagen obönhörligt till känna. Aldrig är det så långt till löning som i januari.
Tre av fem göteborgare uppger att de har ansträngd ekonomi i januari och februari och var sjätte behöver låna för att klara perioden. Situationen blir knappast bättre av att mer än var fjärde göteborgare har lånat till julklappsinköpen.
Siffrorna kommer från en färsk undersökning som ISS (Survey Sampling International) gjort på uppdrag av låneförmedlingsbolaget Advisa. I undersökningen svarade 1107 personer på frågor om sin privatekonomi, varav 192 i Västra Götaland och de sticker ut genom att både låna mer och ha det kärvare än riket i stort.
- Köp med kredit har ökat markant under de senaste åren, konstaterar Jan Åkerlund, chef förebyggande verksamhet hos Kronofogden.
- Marknaden påpekar hela tiden möjligheten att köpa nu och betala sedan och det kan leda till en drastisk förändring av privatekonomin. Men ett problem med undersökningen är att den är ganska ointressant om den inte jämförs med övriga året, säger Jan Åkerlund.
Kronofogdens siffror för 2013 är inte klara ännu men 2012 hade 21040 göteborgare skulder på drygt 3,5 miljarder kronor hos Kronofogden. I hela Västra Götaland är motsvarande siffror 56148 personer och nästan 9,2 miljarder kronor.
När och varför skulderna uppstått går däremot inte att läsa ut av statistiken. Eftersom lånevillkoren är så olika för olika lån kan ouppklarade skulder bli ett ärende hos Kronofogden efter några veckor eller ett år.
- Därför är det oerhört viktigt oavsett om det är jul eller ej, att man har koll på sina kreditinköp och hur de påverkar om en månad, om fem månader, om tio månader. Idag vet vi att man till och med köper dagligvaror på kredit och då kommer man ju efter.
Björn Gustafsson upplever efter 30 år som vd på Göteborgs Pantbank att folk i allmänhet snarast blivit bättre på att ta hand om sin ekonomi.
Men att januari är tuff håller han med om.
- I jämförelse med december är det en skillnad på flera hundra procent, säger han. Samhället driver ju på konsumtionen, inte sparandet, hjulen ska snurra och man kan fråga sig vart pengarna tar vägen. Men det ordnar upp sig till våren, människan kämpar ju.
.
Fakta: Topp 5 julklappsfinansiering
Så betalade göteborgarna sina julklappsinköp 2013
1. kontant 57 procent
2. kreditkort 19 procent
3. avbetalning 5 procent
4. banklån 2 procent
5. sms-lån 1 procent
Källa: Advisa