Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi är två pensionärspar som lever likadant. Det är ju löjligt att det ska kosta mer än dubbelt så mycket för oss", säger Lena-Karin Almqvist. Bild: Anna von Brömssen

Exakt samma husbilsresa – mer än dubbelt så dyr försäkring

Två par ska ta husbilen till södra Europa. De är i samma ålder, ska åka samma datum och ta samma väg ner. Och båda är kunder hos Länsförsäkringar. Trots det får Lars och Lena-Karin betala mer än dubbelt så mycket som Ann-Kristin och Leif för sin reseförsäkring.

Mest längtar de efter att besöka Lissabon. Eller kanske norra Spanien, med sin goda mat och vackra natur. Fast Moseldalen lockar så klart också.

För andra året i rad ska Lars och Lena-Karin Almqvist ta husbilen genom Europa med sikte på Spanska sydkusten. Med sig på turen har de sina goda vänner Ann-Kristin och Leif Olsson.

– Jag ser fram emot avkopplingen. Och allt man får se, säger Leif.

Eftersom de ska vara borta mer än 45 dagar behöver de bägge paren förlänga det reseskydd som ingår i hemförsäkringen.

– Tänk om något händer när vi är ute och åker? Då vill man vara säker på att man får ersättning för till exempel hemtransport, säger Lars Almqvist.

LÄS MER: Stor skillnad i pris för att försäkra långresan

Skadefria

Han och Lena-Karin är precis som makarna Olsson försäkrade hos Länsförsäkringar. Men medan de sistnämnda får betala cirka 1 400 kronor för att förlänga sin försäkring, blir samma summa för Lars och Lena-Karin Almqvist 3 611 kronor. Detta trots att de fyra är i samma ålder och ska köra samma väg mellan samma datum. Ingen av dem har varit med om någon olycka med husbilarna, som båda är helt nya. Och den enda gången makarna Almqvist tidigare utnyttjat sin hemförsäkring är när gräsklipparen blivit stulen.

– Vi är två pensionärspar som lever likadant. Det är ju löjligt att det ska kosta mer än dubbelt så mycket för oss, säger Lena-Karin Almqvist.

Förklaringen ligger i de drygt tio mil som skiljer parens hem åt. Lars och Lena-Karin bor i Kungshamn och tillhör det, i detta fallet, dyrare Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän. Ann-Kristin och Leif i Älvängen tillhör däremot Länsförsäkringar Älvsborg.

– Vi samverkar under ett gemensamt varumärke men är separata försäkringsbolag. Därmed kan prissättning och villkor variera.

Det säger Björn Schedwin, sakförsäkringschef vid Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

LÄS MER: Flygbolagen kommer inte undan med vad som helst

Otydligt

Exakt hur de räknar ut sina tariffer förblir en affärshemlighet, men enligt honom beror en prisskillnad som denna generellt på respektive bolags historiska skadeutfall.

– Om vi har drabbats av stora skador på området återspeglas det i hur vi sätter premierna.

Så prickfria kunder får betala för andras skador?

– Det är väl själva grundtanken med försäkring, kanske i synnerhet i ett ömsesidigt bolag som Länsförsäkringar, säger Björn Schedwin.

Han syftar på företagets struktur, som innebär att kunderna också är delägare.

– De delar risk med varandra och var och en skyddar sig och sin egendom mot skada. Motprestationen är att man är med och delar på kostnaden för skador som andra råkar ut för även när man som individ är skadefri.

Husbilsägaren Lars Almqvist kan köpa förklaringen till prisskillnaden, men tycker att Länsförsäkringar i sådana fall borde vara tydligare i sin marknadsföring med att de består av olika bolag.

– Gemene man tänker ju på det som ett och samma, säger han.

– Jag kan förstå att det kan verka förvirrande, men svaret är att vi är 23 separata bolag som samarbetar under ett gemensamt varumärke. Oftast är det en styrka, eftersom vi kan vara lokala på ett annat sätt, säger Björn Schedwin från Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

LÄS MER: Hemförsäkringen är en paketlösning

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.