Till skillnad från att raka benen med hyvel då hårstrået skärs av och snabbt växer ut stubbigt, drar en epilator upp hårstrået med roten. Det dröjer betydligt längre innan håret växer ut igen och då något mjukare. Det är dock individuellt hur lång tid det tar.
Charlotte Andersson, hudterapeut på hudvårdssalongen Visage i Stockholm, menar att epilering är en mycket mer effektiv hårborttagningsmetod än att raka med hyvel. Det finns dock en del att tänka på.
- Om man använder en epilator för första gången är det viktigt att börja med den lägsta hastigheten för att få in rätt teknik. Sedan kan man höja hastigheten och arbeta mer effektivt när man är van.
Du bör vänta 24 timmar efter behandlingen innan du går ut i solen. Inför sommaren är det också extra viktigt att använda solskyddsfaktor, gärna med SPF 30 efter epilering.
- Eftersom huden är känslig upp till ett dygn efter epilering är det bra att göra behandlingen på kvällen så att huden hinner återhämta sig under natten, tipsar Charlotte.
Vissa epilatorer i testet som gjorts av Wiseguide på GP:s uppdrag, har ett separat peelinghuvud som tar bort döda hudceller och ger huden en fräschare lyster. Peeling ska användas före epilering och inte tvärtom. Bäst är att låta det gå några timmar så att huden hinner vila.
Epilering är inte en metod som ger permanent hårborttagning. Däremot kan den, precis som vaxning, minska hårväxten på sikt. Ska man få bort håret helt är IPL (Intensivt Pulserande Ljus) och laserbehandling de enda permanenta alternativen, och det kan man inte göra hemma. Det utförs på hudvårdssalong av utbildad personal och är betydligt dyrare.
Att epilera är lättare och behagligare när hårstråna är två till fem millimeter långa. Är de längre rekommenderas att man antingen klipper hårstråna eller rakar håret och sedan låter det växa till längden ovan.
Vid epilering av armhålor och bikiniområde bör det ske stegvis, på den lägsta hastigheten då dessa områden är betydligt mer smärtkänsliga och har ömtåligare hud.
Det skiljer mycket i resultat och smärtnivå mellan de olika epilatorerna i testet. Vissa modeller har speciella munstycken/epileringshuvuden för den känsligare huden. Det varierar också hur många olika så kallade epileringshuvuden som medföljer och om det ingår tillbehör för peeling. De flesta apparaterna har två hastigheter och alla är sladdlösa förutom Babyliss Miniliss Duo och Philips Satinelle.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.