En sparprodukt för rika

ANNONS
|

Bankerna och försäkringsbolagen jublar över den nya sparprodukten. Den dök upp samtidigt som den vanliga kapitalförsäkringen fick dödsstöten när arvs- och gåvoskatterna avskaffades vid årsskiftet.

På bara två månader har 70 000 svenskar tecknat kapitalpension och ytterligare 140 000 är seriöst intresserade. Det visar en Sifo/Inizio-undersökning på uppdrag av nätmäklaren Avanza.

- Den stora fördelen med kapitalpensionen är den låga avkastningsskatten. Det slår egentligen alla andra sparformer - bara man kan vara utan pengarna och placeringen inuti kapitalpensionen inte går med förlust. Förluster får ju inte dras av, säger Cecilia Gunne, skattejurist vid Burenstam & Partners.

I första hand är det här en sparprodukt för relativt välbeställda äldre som vill undvika förmögenhetsskatt. Men det kan också vara ett alternativ för den yngre pensionsspararen som tror på en snabb värdeökning.

ANNONS

Förutsättning för att lyckas

Förutsättningen är att man lyckas välja aktiefonder, eller aktier, som ger åtminstone 5-6 procent i avkastning varje år. För att uppnå den nivån fungerar inte mindre riskfyllda placeringar som räntefonder. Avkastningsskatten ger då en lägre skatt än de 30 procent i kapitalvinstskatt, som man betalar i ett vanligt fond- eller aktiesparande.

- Jag tror att kapitalpensionen blir den enda gynnade framtida privata pensionssparformen, säger Cecilia Gunne.

Men se upp med avgifterna! Sedan årsskiftet har det poppat upp ett tiotal olika avgifter med varierande namn. Några är

löpande medan andra är engångsavgifter.

Det är bara nätmäklarna Nordnet och Avanza som deklarerat att de erbjuder kapitalpension utan några extra avgifter alls. Spararen får då betala avkastningsskatt samt avgift i fonden respektive courtage för aktiehandel - inget annat. I grafiken här intill ser du extra avgifter som tillkommer hos merparten av de aktörer som erbjuder, eller snart erbjuder, kapitalpension.

All anledning att jämföra

- Vi har jämfört och sammanlagt kan kapitalpensionen kosta från knappt en procent och upp till 4,75 procent per år i löpande avgifter. Dessutom kan spararen åka på engångsavgifter på upp till 5 200 kronor. Eftersom sparandet är bundet till 55 års ålder finns all anledning att jämföra olika erbjudanden, säger Claes Hemberg, informationschef på Avanza.

ANNONS

En fördel med kapitalpensionen, jämfört med vanliga pensionsförsäkringar, är att man inte är beroende av marginalskatterna eftersom man sparar med skattade pengar.

Övriga regler är samma som gäller för vanliga pensionsförsäkringar:

Avkastningsskatten som tas ut på försäkringskapitalet varje år, är 15 procent av statslåneräntan i stället för 27 procent, som i gamla sortens kapitalförsäkringar. I dagsläget 0,65 procent.

Pengarna är bundna till 55 års ålder.

Utbetalningen ska därefter ske i minst fem år och inte med sjunkande belopp.

Barn, nuvarande eller före detta make eller sambo, inga andra, kan få del av sparpengarna om man dör innan försäkringen betalats ut. Annars går pengarna till försäkringskollektivet.

Försäkringen går inte att återköpa, belåna eller överlåta.

Ingen förmögenhetskatt på kapitalet.

Kapitalpension

Pensionsförsäkring/IPS

Kapitalförsäkring

Koll på avgiftsdjugeln

"Nödvändiga

"Onödiga"

ANNONS