En prästost knockade panelen

Det blev en solklar vinnare i testet av tio prästostar. Likaså ett bottennapp, enligt Konsumentpanelens smaklökar. I dubbeltestet ingick både mellanlagrade och ostar med längre lagringstid.

ANNONS
|

Vi har valt fem prästostar som etiketteras som mellanlagrade med kortare lagning runt tre till sju månader och fem ostar som lagrats tio till femton månader. Dessa har testats i två grupper.

Konsumentpanelen var helt överens om att en prästost smakar bäst om den lagrats lite längre. Tio av elva personer som ingick i smakpanelen denna gång valde en lagrad variant som totalvinnare och bland dem satte en majoritet Icas lagrade prästost som allra bäst. Fem fyrar får den i betyg.

En av dem som gav den toppbetyg var Ulla Haglund. ”Rejäl ostsmak, känns fyllig i munnen, sitter lite i gommen som eftersmak, bra konsistens och härlig ostfärg”, skrev hon i sitt protokoll.

ANNONS

– Ost ska riva i munnen, sa hon.

Olika ostar på dygnet

Bland de mellanlagrade blev Skånemejerier bäst i test och en inte fullt så stark ost har också sin plats. Eva Blomqvist ansåg att krav på styrka beror på tid på dygnet. På frukosten passar en mildare ost bättre och på kvällen får en mer smakrik ost företräde.

– Men den ost jag ätit nu på morgnarna är så mild att det kan kvitta, konstaterade hon.

Av de fem lagrade ostar som ingick i testet hade fem ordet lagrad på förpackningen och en långlagrad. Alla befann sig dock inom vårt spann: den långlagrade från Garant, hade en lagringstid angiven till 12-15 månader, medan vinnare från Ica hade beteckningen ”lagrad minst 15 månader”.

När det gäller den mellanlagrade prästosten från Falköpings mejeri, som hamnade längst ner i betygsskalan, undrade panelen om den ens var just mellanlagrad. Delar av panelen ansåg att den mest liknade billig hushållsost och det enda som renderade en fyr i betyg var att den var lätt att hyvla, enligt vissa av panelmedlemmarna. Den har sex månaders lagring, enligt förpackningen.

Oliver Bolin skrev i sitt protokoll: ”Känns konstgjord. Väldigt sur och unken smak.”

Gammalt livsmedel

Ost är ett av våra äldsta livsmedel överallt i världen och är egentligen bara mjölk i väldigt koncentrerad form. Till ett kilo hårdost går det åt tio kilo mjölk. Snittkonsumtionen för svenskar ligger på drygt 20 kilo per år vilket innebär 200 kilo mjölk.

ANNONS

Panelen fick kommentera sin egen konsumtionsnivå. Iréne Carlander-Reuterfeldt svarade kort och gott ”för mycket” på frågan om hur mycket ost hon äter.

Och Marie Insulander:

– Jag kan inte leva utan ost. Jag skulle ha varit fem kilo smalare utan ost, men det vore ganska trist att inte få äta ost. För klimatets skull är det mycket lättare att avstå från kött än mejeriprodukter.

Ostens historia går jämsides med vinet och flera i panelen drog just sådana paralleller vid avsmakningen.

– En riktigt god och smakrik prästost kan ersätta en västerbottensost till ett glas vin, sa Tom Haglund.

Lagringstiden är ofta avgörande för smakdjupet. Ju längre tid osten får ligga, desto mer utvecklas smaken. Men det är inte självklart. Enligt ett tidigare test handlar det om hur ostarna har lagrats. Den artikeln behandlade även ämnet natacymin som är en antibiotikatyp.

Först kommer jämförelsen av de fem ostarna med längre lagring, därefter jämförelsen av de fem ostarna som mellanlagrats.

FEM FYRAR
Bild: Anna von Brömssen

Ica

grade crossed

Inköpsställe: Ica Maxi

 



Pris: 116 kr/kg

 



Lagringstid: 15 månader

 



Fetthalt: 31 procent

 



Innehåller natamycin: Nej

 



Plus: En stark, god lagrad ost. Bra balans mellan syrlighet och sälta. Mycket smak som varar länge. Smälter i munnen trots hårdheten. Bra konsistens.

 



Minus:

 

FYRA FYRAR
Bild: Anna von Brömssen

Engholm

grade crossed

Inköpsställe: Netto

 



Pris: 99,95 kr/kg

 



Lagringstid: 14 månader

 



Fetthalt: 31 procent

 



Innehåller natamycin: Ja

 



Plus: Fyllig och gräddig smak. Välbalanserad. Kittlar skönt på tungan. Aptitlig färg.

 



Minus: Inte så mycket till doft.

 

TRE FYRAR
Bild: Anna von Brömssen

Ängens

grade crossed

Inköpsställe: Lidl

 



Pris: 94,90 kr/kg

 



Lagringstid: 15 månader

 



Fetthalt: 31 procent

 



Innehåller natamycin: Ja (i höljet)

 



Plus: Fyllig och gräddig smak. God sälta i eftersmaken. Bra karaktäristisk doft, lite syrlig.

 



Minus: Lite för mesig för att vara lagrad längre. Lite för gul.

 

TRE FYRAR
Bild: Anna von Brömssen

Allerum (Krav)

grade crossed

Inköpsställe: Ica Maxi

 



Lagringstid: 12 månader

 



Pris: 164,95 kr/kg

 



Fetthalt: 35 procent

 



Innehåller natamycin: Nej

 



Plus: Mycket av smaken sitter i eftersmaken. Krämig. Bra tuggmotstånd.

 



Minus: Alldaglig. Ganska salt.

 

TRE FYRAR
Bild: Anna von Brömssen

Garant

grade crossed

Inköpsställe: Willys

 



Pris: 99,90 kr/kg

 



Lagringstid: Lagringstid: 12-15 månader

 



Fetthalt: 17 procent

 



Innehåller natamycin: Nej

 



Plus: Stark. Har karaktär. God eftersmak.

 



Minus: Blöt och smulig. Blek i färgen.

 

TRE FYRAR
Bild: Anna von Brömssen

Skånemejerier

grade crossed

Inköpsställe: Coop Forum

 



Pris: 99 kr/kg

 



Lagringstid: 5-7 månader

 



Fetthalt: 35 procent

 



Innehåller natamycin: Nej

 



Plus: Vuxen smak. Syrlighet och lagom sälta. Fast konsistens.

 



Minus: Ingen direkt eftersmak. Luktar inte så mycket.

 

TRE FYRAR
Bild: Anna von Brömssen

Coop original

grade crossed

Inköpsställe: Coop Forum

 



Pris: 82,5 kr/kg

 



Lagringstid: 3 månader

 



Fetthalt: 31 procent

 



Innehåller natamycin: Nej

 



Plus: Ganska smakrik. Smälter på tungan. Lockande utseende med små hål.

 



Minus: Svag doft. Lite mjölig.

 

TVÅ FYRAR
Bild: Anna von Brömssen

I love eco (Krav)

grade crossed

Inköpsställe: Ica Maxi

 



Pris: 107 kr/kg

 



Lagringstid: 5-7 månader

 



Fetthalt: 35 procent

 



Innehåller natamycin: Nej

 



Plus: Fyllig smak. Fast i konsistensen.

 



Minus: Smaken försvinner snabbt. Hade velat ha mer sälta. Luktar inte mycket.

 

TVÅ FYRAR

Arla

grade crossed

Inköpsställe: Coop Forum

 



Pris: 97 kr/kg

 



Lagringstid: Minst 4 månader

 



Fetthalt: 31 procent

 



Innehåller natamycin: Nej

 



Plus: Mild smak. Bra sälta.

 



Minus: Lite gummiaktig konsistens. Lite svårhyvlad. Kladdig.

 

EN FYR
Bild: Anna von Brömssen

Falköpings mejeri

grade crossed

Inköpsställe: Willys

 



Pris: 104 kr/kg

 



Lagringstid: 6 månader

 



Fetthalt: 31 procent

 



Innehåller natamycin: Ja

 



Plus: Lätt att hyvla (tyckte delar av panelen).

 



Minus: Smaklös upplevelse. Sur eftersmak. Konstig konsistens för att vara prästost. Lägger sig som papper i munnen.

 

Så gjordes testet

På testet serverades prästosten rumstempererad och ett lager hade hyvlats bort för att få en fräsch yta. Det var ett blindtest där ena halvan av panelen började med de mellanlagrade ostarna med nummer ett till fem och den andra halvan med nummer sex till tio, som var de lite längre lagrade ostarna. Deltagarna har tittat, luktat och smakat på osten och sedan satt ett sammanlagt betyg.

Såväl de mellanlagrade ostarna som de med längre lagringstid har jämförts sinsemellan.

Till testet serverades vanligt bordsvatten och smörgåsrån.

Kommentarerna är hämtade från deltagarnas protokoll. Testet har genomförts av elva personer ur GP:s egen Konsumentpanel.

Ostarna är inköpta vecka ett 2019 och priserna som anges är vad vi betalade då. Produkterna kan finnas i andra butiker till andra priser.

Alla de mellanlagrade ostarna har just den märkningen, medan fyra av de andra kallas lagrade och en kallas långlagrad. Dock har alla de sistnämnda fem lagringstid på 10-15 månader.

Detta betyder betygen

Fem fyrar: Lysande!

Fyra fyrar: Utmärkt.

Tre fyrar: Bra.

Två fyrar: Godkänt.

En fyr: Underkänt.

Överkorsad fyr: Usel.

Detta är ost

Med ost förstås en färsk eller mognad produkt som erhållits genom att vassle avskiljts efter koagulering eller annan motsvarande behandling av mjölk eller av mjölkprodukt, såsom grädde, skummjölk eller kärnmjölk, eller av en blandning därav. Källa: Livsmedelslagen

En mild ost är lagrad mindre än fyra månader, en mellanlagrad ost är lagrad mellan fyra och åtta månader. Långlagrad ost har lagrats i minst åtta månader. Källa: Ostkompaniet

Prästosten har anor från den tid då vi skulle betala tionde till kyrkan. I Småland användes den på 1700-talet som årlig betalning av skatten från bondgårdar långt före tillkomsten av de kommersiella mejerierna. Ordet prästost är numera ett registrerat varumärke som ägs av den ideella föreningen Ostfrämjandet.

Svenskarna har fördubblat sin ostkonsumtion sedan 1970-talet, enligt Livsmedelsverket.

Mögelbehandling

I dag används ibland antibiotikatypen natamycin (E 235), på ostarnas yta för att förhindra att de möglar, i stället för (eller tillsammans med) salt. Redan för 20 år sedan vållade ämnet stor debatt, inte minst på grund av oro för antibiotikaresistens. Ostbranschen har vid upprepade tillfällen lovat att natamycinet ska fasas ut.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS