Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/8

En muffla till fettisdagen?

2017 verkar vara året då bagerierna tävlar om att hitta på nya varianter av vår klassiska semla. Här är sju udda varianter.

På Ahlströms konditori i centrala Göteborg finns fyra semlor på menyn. Klassisk vetesemla, wienerdegssemla, minisemla och vaniljsemlor. Varianterna har funnits några år och vaniljsemlan har många konditorier som ett komplement för dem som är allergiska mot mandelmassa.

LÄS MER: Saftig bulle vann semlornas mästarmöte

Prinsessemla och marsipanvarianter

Men 2015 slog semmelwrappen ner som en bomb – en klassisk semla i smakerna: vetedeg kryddad med kardemumma, mandelmassa och vispgrädde, men den serveras som en rulle. Det var Mattias Ljungberg på Tössebageriet i Stockholm som skapade succén. Och sedan dess har allt fler konditorier och bagare följt efter och försökt skapa varianter på den traditionella bullen.

I år verkar det vara något av ett rekord i uppfinningsrikedom och det rapporteras om nya varianter från olika delar av vårt land.

Brogyllen i Göteborg har exempelvis hakat på trenden med prinsessemla och deras variant är en vetebulle inslagen i marsipan med semlemassa, hallonkompott, vaniljkräm och grädde. David Bagare testade att göra en Frölundasemla med bland annat strössel och chokladkräm.

På Wienerkonditoriet i Uddevalla har det sedan flera år funnits semlor med ett tunt lager av grön marsipan ovanpå mandelmassan.

Hallon- och lakritssemlan 

Ica Maxi i Västerås skapade mufflan, en muffins med mandelmassa och grädde och på Ica Odenhallen i Östersund började man sälja hallon- och lakritssemlan. Fahlmans konditori i Helsingborg har skapat kremlan – en semla i formen av en kringla, enligt tidningenhembakat.se som också listar semmelburgaren och semmeleclairen från Stockholm.

Många gillar nutella bland annat på Ica Maxi Högsbo finns nutellasemlan. Och Seven eleven har lanserat en semla med nötkräm ovanpå mandelmassan och ett täcke av tosca på locket.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.