Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elvisp - test 2012

Öka tempot i köket med en elvisp som kan ta hand om både grädde och vetedeg. GP Konsument har via WiseGuide provat åtta modeller och hittat en kraftfull vinnare av god kvalitet.

Vispa ägg och socker pösigt är den klassiska inledningen på många recept där en elvisp kan involveras. Produkten är guld värd för oss som gillar att baka och med en riktigt bra modell förenklar du din tid i köket. Om du inte ska använda elvispen till deg, utan bara vispa och blanda, kan du gå ner i pris och välja en modell som är mindre kraftfull.

Generellt upplevs elvispen inte vara en produkt i stark utvecklingsfas. I stort sett alla modeller är vita i plast utan några särskilda funktioner förutom turbo- och frigöringsfunktion.

Vispa, blanda, knåda: Samtliga testmodeller klarar att vispa grädde och blanda en sockerkaksmet utan problem. Däremot blir skillnaderna mer tydliga när vetedegen ska hanteras. I detta moment är Kenwoods modell bäst och även elvispen från Bosch klarar sig bra. Däremot visar de billigaste modellerna, från Coline och Menuett, att några hundralappar extra lönar sig om elvispen ska användas till att knåda deg.

Reglage med fördelar: Det ska vara lätt att använda en elvisp och ibland krånglas det onödigt mycket från tillverkarna. Modellen från Krups har ett ovanligt upplägg på sitt reglage som ger lite huvudbry innan användning. Även den så kallade turbofunktionen kan ställa till problem om den, som i modellen från Philips, är placerad så den ibland oavsiktligt slås på när du justerar effektreglaget.

Effektlägen: Visst är det bra när elvispen har hög effekt och det är ingen brist på effektlägen eller turboknappar på testdeltagarna. Däremot saknas effektlägen som är mindre kraftfulla. På modellen från Krups skvätter grädden när den vispas på lägsta effektnivån och även produkterna från Philips samt Wilfa skulle tjäna på en lugnare lägsta effekt.

Kraftfull vinnare: Testvinnaren från Kenwood tar hem segern genom sin kraftfulla kapacitet, inte ens en seg vetedeg blir något större problem. Dessutom är kvalitetsintrycket mycket gott, modellen tros hålla riktigt bra i längden. De minustecken som finns är det höga priset samt att modellen helt klart är testets tyngsta.

Enklare elvispar: För bara en eller två hundralappar får du en enklare elvisp men frågan är om den är prisvärd i längden. Modellerna från Coline och Menuett har, som sagt, relativt låg kapacitet och dessutom är redskapen små och bräckliga. Troligen måste du snart köpa en ny elvisp och då är de hundralappar du sparade in från början spenderade. Om du endast använder produkten ett par gånger per år kan kvalitetsbristerna möjligen kompensera för det låga priset.

FAKTA

Så gjordes testet

Vi har testat åtta elvispar genom att vispa grädde, blanda sockerkaksmet och bearbeta vetedeg. Betygskriterierna är kvalitet, kapacitet, design, funktioner och prisvärde. Maxpoäng är 5.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.