Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Egen analys räddar från felsatsning

Aldrig mer aktier! Det lovade många efter att ha tappat kanske 90 procent av sparslantarna under börsnedgången. Men aktier kan vara en svårslagen sparform. Egen analys är räddningen från en ny felsatsning.
Även under den stora börsnedgången fanns det aktier som stod emot. Men eftersom varannan aktiesparare bara har en enda aktie så blir en nedgång just i den aktien dramatisk för plånboken.
Vill du vara med på banan, men ändå sova tryggt? Glöm löpsedlarna om börsklipp! Däremot bör en välkomponerad portfölj som du kommit fram till efter egen analys kunna fördubblas på fem år, vilket den gör med en årlig värdeökning på 15 procent. Högt men inte ett helt orealistiskt mål - totalavkastningen historiskt sett har legat på omkring 14 procent, vilket är betydligt bättre än bankräntan.
Att göra egen analys låter avancerat, men med hjälp av nyckeltalen kan du bilda dig en god uppfattning om företaget och aktien. Tidningar som GP innehåller hela sidor med tabeller och de räcker långt. Det gäller bara att förstå dem.
Mats Ekberg, lärare i redovisning vid Högskolan Trollhättan Uddevalla och lokal ordförande i Aktiespararna, är expert. Han ger dig tips om hur du enkelt ska värdera företag och aktier.
Hade nyckeltalen följts hade småsparare aldrig köpt Ericsson på rekordnivåer för fem år sedan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.