Dyrare p-piller får hård kritik

ANNONS
|

På ungdomsmottagningarna runt om i Västsverige, är barnmorskorna förtvivlade. Från att ha haft ett spektrum av preventivmedel att erbjuda sin målgrupp, har de nu knappt en handfull p-piller att välja mellan. Åtminstone så länge tjejerna önskar ett subventionerat pris.

– Västra Götaland har haft en policy att alla ungdomar under 20 år ska ha tillgång till alla preventivmedel till en kostnad av 100 kronor om året. Men reglerna har ändrats i år, förklarar Helen Odzic-Pohl, samordnande barnmorska för ungdomsmottagningarna i Göteborg.

Sedan en månad tillbaka är åldersgränsen för rabatterade priser höjd till 25 år, samtidigt som valmöjligheterna har stramats åt. Fem sorters p-piller, en p-spruta, en spiral och en p-stav är vad ungdomarna i fortsättningen har att ta ställning till. Men enligt barnmorskorna är p-pillren som ingår i läkemedelsförmånen gamla preparat, p-sprutan används i princip inte alls, och det finns ett nytt och bättre alternativ till den subventionerade spiralen.

ANNONS

– Det har kommit en spiral, särskilt framtagen för unga tjejer, som är liten och skonsam med mindre hormoner. Men den är inte rabatterad, säger Helen Odzic-Pohl.

Den nya spiralen Jaydess kostar över tusen kronor, vilket kan vara en oöverkomlig summa för den som är ung och saknar inkomst. Särskilt för de tjejer som inte har berättat hemma att de har ett sexualliv. Många ungdomar varken vill eller vågar diskutera preventivmedel med sina föräldrar, än mindre be dem hjälpa till med betalningen.

– Men det kan vara mycket pengar även för de som är lite äldre. Den som, till exempel, är 20 år och lever på studiebidrag har inga stora marginaler. Då ökar risken för att preventivmedel prioriteras bort, menar Helen Odzic-Pohl.

Priserna på p-piller, som saknar subventioner, skiljer sig stort. Det visar en koll som Helen Odzic-Pohl gjort på apoteken runt om i Göteborg och som GP Konsument har fått ta del av. Den billigaste sorten kostar 312 kronor om året, den dyraste 1484 kronor. Vaginalringen Nuva Ring, som kvinnan bär under tre veckor i sträck, går på 1328 kronor/år, vilket gör den till den mest kostsamma preventivmetoden.

– Vilket är jättesynd, eftersom ungdomar lever mer oregelbundet än vuxna, är uppe på nätterna och sover längre på dagarna. Ringen passar bra för dem som har svårt att komma ihåg ett piller vid samma tid varje dag, säger Rebecca Hägerström, barnmorska på ungdomsmottagningen i Angered.

ANNONS

En av de billigare p-pillersorterna, Neovletta, brukar vara barnmorskornas försthandsval när unga flickor behöver p-piller. De subventioneras inte heller längre och kostar 422 kronor per år. Däremot finns likvärdiga preparat Abonelle och Prionell som är rabatterade - och så länge tjejen tål de tabletterna är ju allting bra.

– Men de som får problem med acne, blödningar eller humörsvängningar, till exempel, har inga alternativ att välja mellan längre. Det betyder att alla inte har samma möjlighet att skydda sig, vilket skapar en ojämlikhet som jag inte tycker om, menar Rebecca Hägerström.

Likadant är det för tjejer som inte bör äta östrogen, till exempel för att det finns en ärftlighet för blodproppar i familjen. Då brukar så kallade "minipiller" skrivas ut, som enbart innehåller hormonet gestagen. Men minipillren är inte heller rabatterade längre och ungdomarna får numera betala upp mot 800 kronor per år för att hämta ut dem.

P-plåstret Evra är en annan produkt som barnmorskorna ställt sig undrande inför. Det är inte ett vanligt val för unga kvinnor, men det hade ändå varit en fördel om det hade försetts med rabatt. För tjejer som har problem med mag- och tarmkanalen och har svårigheter med piller, kan plåstret vara ett bra alternativ. Utan subventionen kostar p-plåstret numera 1060 kronor per år.

ANNONS

– Vi har fått mejl och samtal från tjejer som gråter för att de tvingas gå tillbaka till preparat de inte mår bra av, för att ha råd. Och för mig känns det helt galet att skriva ut piller som jag vet fungerar sämre för en ung person, säger Helen Odzic-Pohl.

ANNONS