Vill varna. Leni Ekendahl, här med Nehru (lilla bilden), vill med sin erfarenhet varna andra. ”Försäkringsbolagen kan utsätta hästar för orimligt lidande”, säger hon.
Vill varna. Leni Ekendahl, här med Nehru (lilla bilden), vill med sin erfarenhet varna andra. ”Försäkringsbolagen kan utsätta hästar för orimligt lidande”, säger hon.

Dyrare försäkra häst än barn

Försäkringen är en stor utgift för många hästägare.

ANNONS
|

Det kan vara sex gånger dyrare att försäkra en häst än ett barn. Samtidigt gör otydliga villkor det svårt att veta vad försäkringen innehåller.

En liv- och veterinärvårdsförsäkring för en häst kan kosta mellan 12 067 och 17 591 kronor om året, visar vår genomgång av fem stora försäkringsbolag. Hos exempelvis If är det sex gånger dyrare att försäkra hästen i vårt exempelän ett barn.

Och utöver höga premier kan det bli riktigt dyrt att anlita veterinär. Förutom att du måste betala en grundsjälvrisk, som ligger på mellan 1 800-5 000 kronor, tillkommer också en rörlig självrisk vid varje besök om grundsjälvrisken överskrids som hos bolagen varierar mellan 15-50 procent.

ANNONS

Det kan bli väldigt dyrt att försäkra sin häst, bekräftar Maja Snödahl, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

- Premiesättningen är upp till bolagen. Tanken är att konkurrensen på marknaden ska reglera priser och villkor. Ha så bra koll som möjligt på dina försäkringar. Om du redan har en försäkring har du en skyldighet att ta reda på vad som står i villkoren, eftersom det är ett avtal du har ingått. Om du ska teckna en ny, tänk på att alla innehåller begränsningar som kan variera i de olika bolagen. Det finns dessutom många undantag. En försäkring täcker inte alla typer av skador.

Risk med livförsäkring till högt belopp

Men att lista ut vad försäkringen egentligen omfattar är svårt. I bolagens villkor för veterinärsvårdsförsäkringar anges i allmänhet endast att de täcker kostnader för undersökning, behandling och vård av veterinär vid olycksfall eller sjukdom. Vilka olyckor eller sjukdomar specificeras sällan. Därefter följer en uppräkning av alla begränsningar i försäkringen, det vill säga undantag från när du som ägare ersätts upp till det fulla försäkringsbeloppet. Exempelvis kan viss tandvård ersättas med max 5 000 kronor och hältor med max 18 000 per försäkringsår, även om du valt veterinärvårdsförsäkring till ett högre belopp.

ANNONS

- I villkoren anges vad som gäller. Villkoren tillsammans med försäkringsbrevet är ditt avtal med försäkringsbolaget, som du får när du tecknat försäkringen. Begränsningarna finns för att för att hålla nere premien så att kostnaden för en skada inte drabbar alla försäkringstagare. Varje djurägare har också ansvaret för omvårdnad av exempelvis hästens hovar och tänder, säger Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkring, och råder att fråga så mycket som möjligt innan du väljer försäkring.

- Grunden är en veterinärvårdsförsäkring, där du väljer nivåer på fast och rörlig självrisk. När det gäller livförsäkringar, utgå från din egen ekonomi. Du kan försäkra hästens fulla värde eller del av värdet.

Vad gäller livförsäkringar kan du till exempel fundera över om du har nytta av en försäkring med användbarhet. Här kan du få delersättning om du inte längre kan använda din häst till det den är tänkt för, men den ändå kan leva vidare ur djurskyddsynpunkt.

-Samtidigt väljer ofta ägare till dyra tävlingshästar den billigare begränsade livförsäkringen utan användbarhet eftersom dessa hästar är försäkrade till så höga belopp, och premien annars skulle bli alltför hög, säger Christer Andersson, skadechef på Folksam, och pekar på svårigheten att ta fram en försäkring som täcker allt till en rimlig premie.

ANNONS

Fotnot: Att olycksfallsförsäkra ett elvaårigt barn boende i Västra Götaland kan kosta 244 kronor per månad hos If. Att försäkra hästen i vårt exempel kostar hos samma bolag 1 466 kronor per månad.

Fakta: Hästförsäkringar

  1. En hästförsäkring kan bestå av en veterinärvårdsförsäkring, en livförsäkring och eventuella tilläggsförsäkringar som ger extra skydd.
  2. En veterinärvårdsförsäkring kan ersätta veterinärvårdskostnader när hästen blir sjuk eller vid olycksfall. Ett krav är att behandling och vård utförs av legitimerad veterinär. Förutom en grundsjälvrisk betalar man en viss procent av de ersättningsbara kostnaderna. Därför kan kostnaderna för veterinärvård bli höga. Hos en del bolag kan du sänka din premie genom att välja en högre självrisk.
  3. En livförsäkring kan ge en engångsersättning om hästen dör innan den uppnått en viss ålder. Det användbarhetsskydd som ingår i vissa försäkringar kan ge dig en del av livbeloppet om du vill behålla hästen, även om den inte kan användas som avsett.

Fakta: Att tänka på

  1. Rådgör med flera försäkringsbolag. Var frågvis!
  2. Jämför karenstider, självrisker, rörliga kostnader med mera.
  3. Försäkringarna är utformade efter olika behov. En avelshäst kan behöva en annan typ av försäkring än en hobbyhäst.
  4. När du köper häst, ta reda på allt om hästens tidigare sjukdomar och skador.
  5. En del bolag kräver veterinärintyg innan försäkring tecknas. Undantag görs oftast i försäkringen från de eventuella fel som kan upptäckas.
  6. Kolla att det inte finns avbrott tidigare i försäkringen eller att det blir glapp när du tecknar en ny.
  7. Glöm inte att se över försäkringen regelbundet: har hästen ökat eller minskat i värde?

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

ANNONS