Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Dyr osthyvel blev bäst i test

En trio dyra varianter tog samtliga pallplatser i testet av åtta osthyvlar. Och konsumentpanelen gav till och med den sämsta hyveln godkänt.

Precis som den vassa kniven och potatisskalaren ska osthyveln vara ett pålitligt verktyg i köket. Men handen på hjärtat, hur ofta tänker du på att skaffa en ny om hyveln inte fungerar perfekt? Man harvar på och tänker inte på att byta ut trotjänaren i kökslådan.

– Fast osthyvlar försvinner bland soporna ibland, konstaterade Tom Haglund.

Vi har valt att testa osthyvlar som passar bäst till hårdostar. Andra varianter har kortare blad och passar bättre till krämig ost, som annars lätt kan fastna på bladet.

Vinnaren med högsta möjliga betyg blev osthyveln från Rösle, tätt följd av Amitto från Bjørklund och Anders Petter från Stenfors som hamnade snäppet under på en delad andraplats.

En extra utmaning

Tonvikten i betyget har lagts på hur hyvlarna fungerar på ost, både resultatet av hyvlingen och hur hyveln känns i handen då. Men i testet gav vi den klassiska hyveln en extra utmaning på gurka och vitkål. För vem använder inte osthyveln när det är dags att göra ättiksgurka? Konsumentpanelen fick provhyvla alla åtta hyvlarna på såväl mellanlagrad prästost som grönsakerna.

– Osthyveln är ett verktyg i köket som ska passa till mycket annat utöver ost, konstaterade Iréne Carlander-Reuterfeldt.

LÄS OCKSÅ: Här hittar du alla tester med konsumentpanelen

Det tyckte inte Eva Blomqvist. Hon nöjer sig med en osthyvel som funkar bra till just det som namnet säger.

De flesta hyvlar fungerade utmärkt eller bra på prästosten, medan en hyvel hade lämpat sig för en mjukare ostsort. Just grönsakerna var kruxet, ansåg panelen. Men det som skiljde stort var känslan vid hyvlingen:

– De ligger väldigt olika i handen, sa Jaana Johansson.

”Knepig att hålla i”

Bland annat handlade det om vikten. Rösle som vann med betyget fem fyrar ansåg någon vara lite för tung, medan de flesta andra uppskattade det. Om Gastromax, som hamnade i botten med två fyrar i betyg, noterade delar av panelen att den var svår att hålla i medan andra tyckte att skaftet låg bra i handen. Fixa, på samma betygsnivå, var ”knepig att hålla i”.

Dessa var två av de billigare osthyvlarna i testet.

Två andra testade exemplar kan anses prisvärda eftersom de fick tre fyrar i betyg. Det omdöme som panelen var mest överens om var Coline. Den fungerade bra på ost men sämre på de andra livsmedlen. Med andra ord, för två tjugor får man en bra osthyvel. Ikeas som kostar knappt en tjuga fick samma betyg.

Rösle

Inköpsställe: Verner & Verner
Pris: 379 kr
Plus: Utmärkt till ost och gurka och perfekt till vitkålen. Skär lätt på grund av att den är naggad. Skönt grepp. Rejäl. Snygg.
Minus:
 

Amitto, Bjørklund (non stick)

Inköpsställe: Cervera
Pris: 199 kr
Plus: Jättebra att hyvla ost med. Fina skivor. Vass. Kul att det blir ränder.
Minus: Lite för smalt skaft.
 

Anders Petter, Stenfors

Inköpsställe: Cervera
Pris: 119 kr
Plus: Fungerar bra. Vass och bra. Bra vinkel på bladet. Kraftigt och bra handtag.
Minus: För tjocka skivor.
 

Brabantia

Inköpsställe: Åhléns
Pris: 119 kr
Plus: Blir lagom tjocka skivor med ost och fungerar bra med den tandade kanten på gurka. Rätt snygg. Bra att den går att hänga upp.
Minus: Kräver kraft till vitkålen. För kort hyvel för en stor hand.
 

Coline

Inköpsställe: Clas Ohlson
Pris: 39,90 kr
Plus: Bra, tunna ostskivor. Okej ergonomi. Bra med hål för upphängning.
Minus: Hopplös på vitkål och gurka. Lite tråkigt utseende med sitt grå skaft.
 

Hjälpreda

Inköpsställe: Ikea
Pris: 17 kr
Plus: Fungerar bra på ost. Hyfsat bra glid i gurkhyvlingen. Stilren.
Minus: Gick inte alls bra att hyvla vitkål. Känns tunn och vek.
 

Fixa

Inköpsställe: Hemköp
Pris: 34,95 kr
Plus: Bra, tunna skivor. Fungerar okej på gurka,
Minus: Fungerar dåligt på vitkålen. Knepig att hålla i. Ser billig ut.
 

Gastromax (nylon)

Inköpsställe: Kök Etcetera
Pris: 39 kr
Plus: Bra grepp (tyckte en del av panelen). Skulle vara bra till en gräddig ost.
Minus: Ej tillräckligt vass. För tjocka ostskivor. Plastig och för lätt.
 

Så gjordes testet

Till testet användes hårdost, gurka och vitkål. Alla i panelen testade varje hyvel på de tre livsmedlen. Under testet var företagsnamn dolda med tejp.

Kommentarerna är hämtade från deltagarnas protokoll. Testet har genomförts av elva personer ur GP:s egen konsumentpanel.

Osthyvlarna är inköpta vecka ett 2019 och priserna som anges är vad vi betalade då. Produkterna kan finnas i andra butiker till andra priser.

Detta betyder betygen

Fem fyrar: Lysande!

Fyra fyrar: Utmärkt.

Tre fyrar: Bra.

Två fyrar: Godkänt.

En fyr: Underkänt.

Överkorsad fyr: Usel.

Norsk uppfinning

En och annan svensk har haft en osthyvel med sig i packningen inför en längre vistelse utomlands. Men det är faktiskt en norsk uppfinning. Det var den norske möbelsnickaren Thor Bjørklund som för snart hundra år sedan hade tröttnat på att han aldrig fick till bra ostskivor med en vanlig kniv.

Trots hyvelverktyget som alternativ till kniv för att skära ostbitar lyckas vi svenskar ändå hamna på elfte plats i världen i ostkonsumtion. Svenskarna äter drygt 20 kilo ost per år och person, och det är mest hårdost som hamnar i magarna. Ostligan leds av Danmark, där snittet ligger på drygt 28 kilo per person, enligt statistik från World Atlas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.