Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dyr balsamvinägersirap bäst i test

En del kallar crema di balsamico den nya brunsåsen. Den invaderar våra menyer och sätter smak på det mesta. Konsumentpanelen utsåg Tondo till vinnare.

En smaksättare för trerätters på restaurang har gjort entré i hemmaköken. Den reducerade balsamvinägern kan droppas eller ringlas över såväl sallader som serveras till kött. Och förhöjer smaken på jordgubbar till efterrätten.

Tondo gourmet slog ut övriga sju sorter i startfältet och kammade hem högsta betyg, fem fyrar. Den var näst dyrast och som god tvåa med fyra fyrar kom den allra dyraste, Giuseppe Giusti.

Sämst med en fyr blev exemplaret från Garant, som trots att panelen tyckte att den innehöll många smaker dömdes ut för sin alltför kletiga konsistens och starka sötma.

På etiketterna står det crema di balsamico på italienska, men översatt till "kräm" låter det konstigt tycker Johann Kjellberg som jobbat i restaurangkök:

- Där sa vi sirap, balsamvinägersirap.

På den tiden kokade de den alltid själva. Det gör han nu också fast hemma. Han gör då gärna en specialvariant med inlagda fikon som får vara med i kastrullen från början och sedan mixas i den färdiga sirapen.

- Sedan jag jobbade på restaurang har det hänt en del. I dag finns så många sorter att det nästan är som att provsmaka vin – men jag har inte riktigt den vokabulären, sa Johann Kjellberg.

Fast det smög sig ändå in ett och annat som "karaktär av ekfat" i protokollen.

De åtta exemplaren såg förrädiskt lika ut när de sega strålarna strilade ner på skedarna inför serveringen. De var förstås mer eller mindre reducerade, samt har ibland tillsatt förtjockning som exempelvis sorten från Zeta som panelen tyckte var "krämig".

Kokar du ner din balsamvinäger själv kan du kontrollera konsistensen och smaksätta med så mycket socker som dina smaklökar vill ha. Annars gäller det att prova sig fram till den färdiga flaska som fyller dina behov, vad du gillar och till vad den ska serveras.

Sockerhalten var som högst 48 gram per deciliter, Garant, och det var en av de produkter som panelen gav avdrag på betyget för dess sötma. Bara ytterligare två flaskor hade den uppgiften i näringsinnehållet.

Grundingrediensen balsamvinäger skiljde sig åt kraftigt. Även där saknades uppgiften på en flaska och på övriga sju låg den på mellan 39 och 95 procent, mest i Giusti och näst mest i Zeta. Minst hade den söta Garant.

Crema di balsamico passar inte bara till alla tre steg i en serverad meny, utan även i olika slags kök. Jasvir Bola tipsar om att det funkar till indiska rätter – som tillbehör.

- Jag brukar smaksätta crème fraiche och servera till maten. Och så använder jag den i stället för en tillsats av röksmak som jag tycker blir alldeles för stark. Med balsamicosirap blir det bättre balans, berättade han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.