Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dvdspelare - test

2010. För samma pengar som man förra året fick en dålig spelare för kan man i år få en av de bättre. Ett nytt test av åtta dvd-spelare för bilen visar att dyrast inte är bäst.

Vill man få lite lugn och ro i bilen på semestern finns det bättre sätt än att muta barnen med godispåsar. Kläm på favoritfilmerna istället så sparar man både på de vuxnas tålamod och på barnens tänder.

Många av spelarna kan man dessutom ta med in i huset när man kommer fram. Då är det ingen katastrof om man glömde sagoböckerna hemma.

Tyvärr är det så kraftig prispress på dessa apparater att det inte händer så mycket spännande med dem från år till år.

Däremot har priserna sjunkit till närmast löjliga nivåer. Förra året kostade den billigaste spelaren 1 800 kronor, nu ligger den på 1 000 kronor. Men det har så klart sina konsekvenser.

Bild & ljud Hemma har i sitt senaste nummer testat åtta spelare. Slutsatsen är att den genomsnittliga kvaliteten är lägre än i tidskriftens tidigare test. Å andra sidan kan man nu köpa en av de bättre spelarna för samma pris som en av förra årets sämre.

Philips PD7060

En skarp, vändbar skärm och en bra infästning gör Philips till det bästa valet.

En apparat som i utseende och funktion är förvillande lik förra årets testvinnare men som kostar 20 procent mindre, hur går det ihop? Förmodligen har man sparat på bildkretsarna, för denna modell är inte bäst på allt. Men sammantaget har PD7060 ändå bäst bild i testet. Dessutom är ljudet mycket bra och apparaten är lätt att sköta. Infästningsanordningen är stabil men det går ändå snabbt att fästa och lossa spelaren. Tummen upp!

Panasonic DMP-B100

Utan tvekan den bästa dvd-spelaren i testet och då kan man dessutom spela blu-ray. Men vi måste ifrågasätta varför man skulle vilja spela högupplöst film på en så liten skärm där detaljerna ändå inte syns. Via HDMI-utgången får man dock såklart full 1080p-upplösning på en platt-tv. För vanligt folk blir priset för högt för att få senaste tekniken. För prylnördar som måste ha det senaste så är det dock ingen tvekan om att det är DMP-B100 som gäller.

DMTech PDV-9708B

Med tanke på priset är det imponerande att det mesta fungerar så bra som det gör.

Dmtech satsar hårt på prisvärda produkter och den här gången har de träffat helt rätt. Alla nödvändiga funktioner som batteridrift, bilmontering, fjärrkontroll och hörlursutgång finns där. Inget av toppkvalitet men bättre än man kunde vänta sig av testets billigaste produkt.

PDV-9708B är en enkel och billig spelare med godkänd bildkvalitet som levererar precis vad den ska. För enstaka tillfällen är det precis vad man behöver.

Jensen Media:Link 7300 Twin

Media:Link är en ganska snygg lösning där vi speciellt uppskattar att det blir minimalt med sladdtrassel. Man kan även koppla in TV-spel och usb-minnen för att göra mer än bara titta på dvd-film. Många finesser ger dock en lite överlastad fjärrkontroll. Bilden är inte heller den bästa men ungefär vad man kan vänta sig i prisklassen. Bra att det finns bilfäste men kardborrband känns inte direkt pålitligt i längden.

Nextbase Click7 Lite Duo Deluxe

Att få två kompletta spelare och dessutom med AV-ingång så att en kan titta på film och en spela TV-spel är lockande. Det är dessutom ganska bra dvd-spelare man får. Men vi har problem med prisvärdet. Lägger man på en slant så kan man få två exemplar av testvinnaren och då får man bättre bild samt batteri på köpet. Nej, för att det här paketet skulle vara ett klipp så hade prislappen behövt vara lägre.

Sony DVP-FX730

Sonys spelare ser kanske lite tråkig ut och har inga speciella finesser förutom usb-ingång. Men bildkvaliteten är faktiskt riktigt bra trots att man har snålat och satt in en lågupplöst skärm. Dessutom är ljudet bra. Däremot har Sony skjutit sig i foten när man har hoppat över bilmonteringssatsen. Kan inte ungarna titta på film i baksätet på ett praktiskt och säkert sätt så spelar det för de allra flesta ingen roll hur bra filmerna ser ut.

Denver MTW-735TWIN

Har man en minimal budget och absolut ska ha två skärmar så visst, det får man med Denver.

Däremot är kvalitet i utförande, bild eller ljud lika låg som prislappen. MTW-735TWIN känns lika billiga som de är och bilmonteringen är inte att lita på. Bilden flimrar och ljudet är vekt. Enda lyxen är att man kan koppla in usb-minne och stoppa i SD-minneskort. Köp en enkelspelare istället eller lägg på mer pengar för dubbla skärmar.

LG DP450

Detta är en billig standardspelare med en bildkvalitet som matchar. Man får alltså en lågupplöst skärm med utsmetade detaljer och en underdimensionerad bildbehandling. Därför brusar bilden och man får flimmer vid panoreringar. Däremot går bildtexter bra att läsa och ljudet är helt okej. Men det är synd att LG har gått så långt att de hoppat över bilmonteringssatsen. Det gör att DP450 trots det låga priset blir ointressant för många.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.