Dockan avlyssnar och sprider data

ANNONS
|

En granskning som norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet gjort, visar stora brister hos två leksaker, en docka och en robot som är uppkopplade mot internet och kan prata med barnet.

– Det finns ingen ordentlig kontroll på detta för att det är så pass nya produkter och det är alarmerande. De här leksakerna borde inte få säljas med de här bristerna, men ändå säljs de, säger Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges konsumenter.

Kritiken handlar om att någon i bara några steg skulle kunna koppla upp sig mot leksaken och "ta över den". Man får då både öron och röst in i barnets rum och kan både lyssna och kommunicera. Men också att det barnet berättar för sin docka inte stannar där, utan skickas vidare till en server i USA som lagrar data.

ANNONS

– De vill ju ha det här för riktad reklam och att vi inte vet att det här sker är allvarligt. Sen är det allvarligt för att vi får reklam vi kanske inte vill ha som är baserad på den här datan.

Dockan är också programmerad att tipsa och berätta om sina favoritfilmer från Disney, som företaget bakom dockan samarbetar med.

För att kunna koppla upp dockan mot internet måste man ladda ner en app till sin smartphone och då även godkänna användarvillkor. Sådana villkor för leksaker är nytt och de är ofta skrivna på ett svårt och krångligt fackspråk som många inte läser eller förstår.

Leksakerna, dockan My friend Cayla och roboten i-Que, är nu anmälda till Konsumentverket och Datainspektionen.

– Vi hoppas att de ska agera och se allvaret i det här och faktiskt se till att få fram praxis på de här områdena. Det här är en orimlig situation för konsumenterna. En fråga om integritet men också säkerhet.

ANNONS