Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Djur kan få egen köplag

Ett djur ses enligt konsumentköplagen som vilken annan vara som helst. Men nu skall lagen ses över.

Många djuruppfödare är privatpersoner som driver egen firma, vilket gör att de omfattas av konsumentköplagen. Det betyder att kunden har reklamationsrätt på hästar och hundar, precis som på vilken annan vara som helst. 
En köpare kan alltså hävda att ett djur, var felaktig redan vid köpet och säljaren har då under de första sex månaderna, fullt ansvar för att bevisa att felet inte fanns då.

Riksdagens civilutskott vill nu att lagen ses över både nationellt och inom EU för att ta bättre hänsyn till försäljning av levande djur och har därför gjort ett tillkännagivande till regeringen. 
Mats Green (M) är en av de riksdagsledamöter som drivit frågan under en längre tid.
– De största vinnarna här är djuren. Det finns så många exempel på djur som farit illa under tiden tvister pågått mellan köpare och säljare, säger han.
Samtidig, menar Mats Green, är det hela tiden en avvägning, där konsumentperspektivet måste finnas med. Exakt vad det innebär i just det här fallet är långt ifrån klart ännu. Det viktigaste för utskottet är att det blir en bättre situation än i dag.
– Egentligen tycker jag att man kan ha en separat lagstiftning kring köp och sälj av djur. Allt annat är bättre än det vi har i dag, där djur jämställs med ett kylskåp, säger han.

George Jansizian på LRF Konsult, expert på konsumentlagstiftning kopplat till häst, tycker att det är viktigt att inte glömma bort konsumentens skydd i en ny lagstiftning. 
– Konsumenten är den svagare parten, det får man inte glömma bort. Det måste vara någon form av balans, så inga parter tar skada, säger han.
Ett alternativ vid djurköp skulle till exempel kunna vara att man i stället tillämpar köplagen.
– Eller så kanske man skall ha kortare reklamationstider när djur är inblandade. Man skulle också kunna etablera en omvänd bevisbörda om hästen har undersökts av en legitimerad veterinär, eller att parterna har en större avtalsfrihet och kan avtala bort konsumentköplagen, eller införa friskrivningar gällande kända fel för levande djur, säger han.
Det viktigaste, menar George Jansizian, är att lagstiftningen anpassas efter levande djur.
– En häst påverkas av en mängd olika saker som inte alltid beror på säljaren och det måste lagen ta hänsyn till, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.