Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Digitalkamera - zoom 07

Det är stora skillnader i prestanda mellan olika digitalkameror i prisklassen runt 5 000 kronor. Både snabbhet och bildkvalitet varierar. Panasonic är vinnaren i det test som GP låtit genomföra.

Kompaktkameror av lite dyrare modell, med lång optisk zoom, blir allt vanligare. För två veckor sedan presenterade GP Konsument ett test av sex sådana kameror, nu fortsätter vi med ytterligare sex modeller.
Dagens test har gjorts av Testfakta i samarbete med ett tyskt laboratorium, Uschold Digitaltechnik i München. Det omfattar bildkvalitet - alltså kamerans förmåga att återge detaljer, nyanser och färger - samt hur lång tid kameran tar på sig för att ställa in skärpan och fånga bilden.
De testade modellerna har 10 till 15 gångers zoom och alla utom en har cirkapris mellan 4 500 och 6 000 kronor. Vi har även tagit med en Leica som är ett par snäpp dyrare.
- Ska du ta bilder på sonens fotbollsmatch, semesterresan eller bröllopet är de här kamerorna väldigt bra. De är dessutom förhållandevis lätthanterliga, säger ingenjör Gerald Huber vid Uschold Digitaltechnik.
De långa zoomobjektiven ger chans att komma nära motivet, men kräver också högre krav på ljus.
- I ordentligt dagsljus fungerar zoomen bra. Men när det blir lite mörkare blir det betydligt svårare, noterar Gerald Huber.
Högst betyg för bildkvalité fick Panasonics kamera. Den är bra på nyanser, har lågt bildbrus och bra upplösning.
På andra plats kom Leica och på tredje plats Fujifilm.
Sämst när det gäller bildkvalité var kamerorna från Canon, Samsung och Sony med betyget 3,0.
Kamerans snabbhet är viktig inte minst vid fotografering av barn och djur. Är den för långsam är risken stor att motivet hinner försvinna.
Sonys kamera är snabbast tätt följd av Fujifilms. Långsammast är kameran från Samsung.
Högst sammanlagt betyg i vårt test fick Panasonics kamera. Den är dock relativt stor och tung vilken kan vara en nackdel.
På andra plats hamnade Fujifilm och Leica. Det är noterbart att Leican är nästan är 3 000 kronor dyrare än testvinnaren.
Klart sämst betyg fick Samsungs kamera. Den är betydligt långsammare än övriga kameror och har mycket brus i sina bilder.
Enligt Gerald Huber håller de flesta av de testade kamerorna acceptabel standard.
- Den enda som jag personligen har svårt för är Samsungs. Den har alldeles för stor display.
Huber säger att en fördel med kompaktkameror jämfört med systemkameror är att de ofta är smidigare. Man slipper till exempel bära med sig extra objektiv.
- Det är väldigt lätt att glömma att ta med sig rätt objektiv. Men, självklart finns det saker som är mycket bättre med en systemkamera jämfört med en kompaktkamera.
Vad då?
- De ger helt andra möjligheter. För att till exempel ta bilder där personerna är knivskarpa medan bakgrunden är helt suddig krävs det ofta systemkameror.
I det förra testet, som var utfört av facktidningen Pc för alla, vann Canon Powershot G7 med cirkapris 5 800 kronor. Betygskriterierna i dagens test är något strängare än i det förra, så betygen kan inte direkt jämföras mellan testerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.