Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Digitala ramar - test

2010. Digitala fotoramar kan mer än att bara stå i hyllan och visa bilder – här är ramarna som spelar filmsnuttar, hämtar bilder på nätet eller är portabla.

För två år sedan blev fotoramarna inofficiellt årets julklapp. Sedan dess har utvecklingen gått i en rasande takt. Skärmarna har blivit bättre och fått högre upplösning, i dag är det bara de allra billigaste som har så få bildpunkter att bilderna ser gryniga ut.

Samtidigt har även billigare fotoramar fått fler funktioner. I dag får du en högupplöst skärm med filmuppspelning eller trådlöst nätverk för samma pris som du förr fick en ytterst enkel bildvisare med undermålig bildkvalitet.

Tidningen Bild & Ljud Hemma har testat åtta digitala fotoramar. Produkterna uppfyller flera kriterier. Skärmen är på 7–8 tum, vilket håller priset på en rimlig nivå. Den är högupplöst och i 4:3-format i stället för bredbild då det senare inte passar för vanliga foton. Fotoramen kan dessutom något mer än att bara stå i hyllan och visa bilder. Det kan vara att visa film och spela musik, vara uppkopplad med trådlöst nätverk eller ha ett batteri som gör den flyttbar.

Samsung 800W

Som fotoram är Samsungs modell alldeles utmärkt. Testarna saknar visserligen inställningsmöjligheter men bilden blir ändå riktigt bra. 800W är lätt att förstå sig på och man kan välja om man vill använda fjärrkontroll eller touchknappar. Testarna gillar också att man kan använda fotoramen som en extraskärm till datorn. Den enda plumpen i protokollet är filmstödet och ljudkvaliteten, men det problemet är den långt ifrån ensam om.

Kodak Pulse 7

En guldstjärna till Kodak som har lyckats göra en så här avancerad fotoram så pass billig. Men det är inte en fotoram för alla. Laddar man upp mycket bilder på Facebook och vill bli överraskad av kompisarnas bilder är den jättekul. Vill man ge mamma en fotoram som man kan mejla nya bilder till är den fantastisk. Men vill man bara kopiera över bilder från minneskort så känns det begränsande att så mycket måste styras från en webbläsare.

Jobo Plano 8 Media

Välbyggd och riktigt elegant fotoram som dessutom kan hängas på väggen. Den är på det hela taget lätt att använda om man bortser från en del onödiga knappar på fjärrkontrollen. Bildkvaliteten är utmärkt och bilderna laddar ovanligt snabbt. För att vara media-modellen så stöds förvånansvärt få filmformat, så man kan faktiskt lika gärna köpa den vanliga Plano 8 och nöja sig med att njuta av de fina bildspelen.

Aiptek Monet Deluxe

Den är inte speciellt snygg även om det är trevligt att välja mellan olika färger på ramen. Bildkvaliteten är faktiskt godkänd så länge man tittar på den relativt rakt fram- ifrån. Filmstödet är medelbra med pluspoäng för 3GP som inte många klarar. Den är relativt lätt att använda och det är praktiskt med fjärrkontroll. Ska man ha en riktigt billig fotoram så är det här inte alls ett dumt val.

Nextbase Gallery 15-X

Som mediespelare är Gallery 15-X ingen höjdare då den är ytterst kräsen med vilka filmer den klarar och ljudet är vasst. Men vill man ha en fotoram som man kan ta med sig och visa sina bilder på duger den utmärkt. Bildkvaliteten är över medel och man får batteridrift till ett riktigt bra pris.

Philips SPH8408 Laddningsstället är mycket smart. Touchkontroller på ramen är en god idé, men tyvärr är ramen överlastad med skojiga funktioner och det är svårt att hitta i menyerna. Bildkvaliteten är bra men inte lika bra som i vissa tidigare modeller och det saknas inställningar för att finjustera den.

Sony DPF-D830L

Bildformatstödet är utmärkt. Däremot är hanteringen inte den enklaste och det går inte att justera bilden så att den blir riktigt bra. Man ska inte heller försöka sig på att spela filmer på ramen då den klarade sig sämst i testet.

Agfaphoto AF5088MSHR

Man har lyckats dölja alla fula anslutningar i den stora foten. Lite bökigt att använda menyerna och att välja media att spela upp. Filmstödet är okej men ljudet är inte speciellt bra. Bildkvaliteten blir hård och taggig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.