Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Detta måste du ha koll på inför en utlandsresa

Ska du resa utanför landets gränser över jul- och nyårshelgerna räcker det inte att bara ha fixat covidintyget. Du måste också ha koll på dina försäkringar. Vad gäller om du blir kvar på resmålet längre än planerat och kanske på sjukhus?

Många länder stoppade nyligen inresor från södra Afrika för att försöka bromsa spridningen av omikronvarianten av covid-19.

Israel stängde sedan gränsen för utlänningar.

Japan uppmanar nu flygbolag att sluta sälja biljetter till landet under december.

Smittläget i Europa och resten av världen oroar med nya virusvarianter; pandemin är inte över. Villkoren för att resa kan ändras med kort varsel, kanske kommer du inte ens iväg. Eller du kan vara på fel sida av gränsen när nya restriktioner införs eller gränsen stängs. Tänk på att det är resenärens ansvar att hålla sig uppdaterad om vad som gäller på plats.

De cirka 50 länder som utrikesdepartementet, UD, avråder från att resa till nu handlar företrädesvis om säkerhetsläget i länderna. Även från UD kan nya beslut meddelas med anledning av smittläget.

Världshälsoorganisationen, WHO, ger nu rådet till alla personer över 60 år som inte är fullvaccinerade eller inte har haft covid-19-infektion samt är i riskzonen för allvarlig sjukdom och död att de bör överväga att vänta med utlandsresor.

– Därför ska man vara lite mer vaksam på vad som kan komma att hända och bör ha koll på vad som kan ske från svenskt håll, säger Gabriella Hallberg, jurist och reseförsäkringsexpert på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Folkhälsomyndigheten har redan aviserat att nya rekommendationer kan komma i veckan.

Ska du resa utomlands i jul? Förbered dig genom att gå igenom dina försäkringsvillkor ifall förhållandena plötsligt förändras på resmålet på grund av nya pandemibestämmelser. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Ska du resa utomlands i jul? Förbered dig genom att gå igenom dina försäkringsvillkor ifall förhållandena plötsligt förändras på resmålet på grund av nya pandemibestämmelser. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Till stora delar av världen kan vi svenskar fortfarande resa och har du en utlandsresa bokad över kommande helgdagar finns fortfarande tid att förbereda sig med mer kunskap i bagaget.

För det handlar inte bara om att läsa igenom inresevillkoren för semesterlandet, ha koll på restriktioner på plats, vaccinationer, bevis, intyg och ladda ner covidintyget alternativt ta ett covidtest. För att vara förberedd bör man också ha läst det finstilta i villkoren i sin reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen för hushållen och som gäller antingen i 45 eller 60 dagar.

Eller ringa sitt hemförsäkringsbolag för att vara på den säkra sidan att man förstått rätt.

Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå. Bild: Athina Strataki
Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå. Bild: Athina Strataki

Nästan alla i Sverige har hemförsäkring och den som inte har det bör teckna en separat reseförsäkring. Nödvändig vård har man alltid rätt till inom EU, men om det krävs en hemtransport kan det annars bli mycket dyrt för den som är helt oförsäkrad. Då räcker inte EU-kortet.

Även den som är reseförsäkrad via hushållets hemförsäkring kan behöva extraförsäkra sig för att inte riskera att drabbas av höga kostnader för något som inte ingick i reseplaneringen. Ibland då redan i samband med att resan bokas, som ett avbokningsskydd som täcker mer än det man redan har.

Ersättning för separat avbeställningsförsäkring lämnas om utrikesdepartementet utfärdar avrådan från inresa till resmålet efter att försäkringen köptes men före avresa.

Försäkringsvillkoren kan vara svåra att tolka

Försäkringsvillkoren i resedelen i din hemförsäkring kan vara svårtolkade och Gabriella Hallberg pekar ut fem områden som du ska ha bra koll på innan du far iväg.

1. Avbokningsreglerna för flygresa eller paketresa

Du kan vara försäkrad genom en utökad reseförsäkring i din hemförsäkring, försäkring via ditt bankkort som du använt vid köpet och eventuell extra reseförsäkring.

– Titta på hur villkoren ser ut för din resa om du skulle vilja avboka. Om det gäller en flygbiljett, titta på flygbolagets regler, som varit mer generösa nu under pandemin. För paketresa är det paketreselagen som gäller och det finns möjlighet att avboka kostnadsfritt om UD skulle avråda från att resa.

Tänk på att om du har köpt en icke återbetalningsbar flygbiljett är flygbolaget inte skyldigt att ge dig pengarna tillbaka för biljetten om du vill avboka den.

Och när det gäller paketresor kan arrangören ha rätt att ta ut en avbokningsavgift på grund av att risken var känd för dig när du bokade.

Oro är aldrig en tillräcklig anledning för att få avboka med ersättning.

Avbeställningsskyddet i din utökade hemförsäkring gäller om du råkat ut för ett olycksfall eller blivit sjuk och detta kräver läkarintyg. Det har alltså inget att göra med om du plötsligt inte vill resa på grund av oro eller att UD avråder från att resa till landet.

– Oro är aldrig en tillräcklig anledning för att få avboka med ersättning. Det gäller både för bankkort och hemförsäkring. Det finns få andra bolag där du kan teckna extra försäkring för avbokning som gäller för ett särskilt syfte, som kan vara oro. Det är då en separat avbeställningsförsäkring, för ett bredare skydd, och du får vara beredd på att betala en hög premie baserad på resans pris. Den måste då ha tecknats innan UD går ut med en eventuell avrådan och innan resan slutbetalas.

2. Avbokning på grund av akut sjukdom

– Då krävs ett skriftlig sjukintyg med diagnos samt ordination att du ska stanna hemma. Stäm av med ditt försäkringsbolag om det räcker med app-läkare eller om det krävs ett fysiskt läkarbesök. Enstaka bolag godtar enbart positivt PCR-test.

3. Akut sjuk på resmålet

Det förutsätter att du var frisk när du reste enligt försäkringsbolagens olika villkor.

– Att det ska kallas för akut sjuk förutsätter att du inte har ett pågående vårdbehov. Många bolag kräver symtomfrihet under flera månader före avresan, vanligen tre. Man ska inte ha uppsökt läkare för de nya symtomen.

Man måste vända sig till rätt vårdinstans.

Blir du sjuk på resande fot och behöver använda dig av din försäkring för exempelvis en sjukhusvistelse ska du alltid först ta kontakt med den larmcentral som bolaget använder sig av.

Alla larmcentraler har öppet dygnet runt. Vilken det är står i ditt försäkringsbrev eller på ditt servicekort.

– Man måste vända sig till rätt vårdinstans. Alternativet kan vara att du får en läkare till hotellrummet.

Nödvändiga och skäliga kostnader ersätts och sedan UD tidigare i år lyft reseavrådan på grund av covid-19 görs ingen skillnad mot andra akuta sjukdomstillstånd, om man insjuknar på resmålet.

– Det är väldigt viktigt att man har ett sådant skydd för att kunna få ambulansflyg hem om det behövs. Finns i hemförsäkringens resedel i grundskyddet.

4. Hamna i karantän utomlands

Det krävs oftast någon separat reseförsäkring om du måste försätta dig i karantän på resmålet och få ersättning för merkostnaderna.

– Ja, i regel måste du själv stå för extra kostnader om du blir kvar i landet på grund av det införs nya lokala restriktioner och som som gör att du inte kan ta dig hem med det planerade flyget.

Gabriella Hallberg rekommenderar att ha en större buffert för oplanerade kostnader på resmålet eftersom det kan ske snabba förändringar och du kan bli fast nånstans där du inte förväntat dig. Det kanske innebär att måste vara borta från ditt jobb fler dagar än planerat och det kräver dessutom logi och annan resa hem.

Här blir du uppdaterad om vad som gäller i länderna

Sweden abroad är webbplatsen för Sveriges ambassader och konsulat, där resenärer kan ha koll på resmål både före och under resan. Här uppdateras ambassadernas reseinformation för varje land med den lokala informationen.

Ladda ner appen UD Resklar, där delar av utrikesdepartementets reseinformation finns.

5. Katastrofskydd för att ta sig hem

– Hos ganska många av hemförsäkringsbolagen gäller katastrofskyddet för pandemi/epidemi, men det gäller bara om UD avråder när du redan är på plats.

Då gäller det för skäliga och nödvändiga merkostnader för att ta sig hem, oftast med ett maxbelopp på 10 000 kronor per person, för att täcka det mest akuta. Det är viktigt för dig som konsument att veta att det är för olika moment och i olika stor omfattning.

– Kolla att ditt katastrofskydd gäller även för pandemi/epidemi. Hos något bolag gäller det även för risk för smittspridning, vilket inte är samma höga krav som för en pandemi.

Testa sig när man kommer hem

Och när du kommer hem från ett land utanför Norden: alla, även fullvaccinerade, ska testa sig enligt den senaste rekommendationen från Folkhälsomyndigheten. Det gäller från och med förskoleålder.

För ett antal länder i södra Afrika gäller strängare rekommendationer.

Thailand har öppnat för turister

Thailand har öppnat för turister efter pandemistängningen, men UD avråder fortsatt av säkerhetsskäl från icke nödvändiga resor till fyra provinser.

Thailand kräver utöver covidintyg (på papper), PCR-test före resan och vid ankomst (antigentest där från 16 december) samt att man vid inresa kan uppvisa en reseförsäkring eller hemförsäkring med reseskydd, där det tydligt specificeras att den täcker en sjukhuskostnad på minst 50 000 US-dollar (cirka 450 000 kronor)

Detta måste du som resenär säkerställa med ditt försäkringsbolag samt be om ett försäkringsbevis på engelska som intygar detta.

EU-kortet täcker kostnader för nödvändig sjukvård

Med det europeiska sjukförsäkringskortet, det som kallas för EU-kortet, har du som är EU-medborgare rätt till nödvändig sjukvård i andra EU/EES-länder, Schweiz och Storbritannien på samma vis som invånarna i landet du besöker.

EU-kortet ersätter däremot inte hemresor med till exempel ambulansflyg.

Sverige har också avtal om sjukvård med några länder utanför EU, som exempel Australien. Men du bör ändå ha en reseförsäkring.

I länder utanför det som EU-kortet täcker får du i regel själv stå för dina vårdkostnader om du är oförsäkrad. I några länder kan intensivvård kosta 40 000-100 000 kronor per dygn beroende på i vilket land du befinner dig i.

Missa inte det senaste från GP Konsument!

Nu kan du få alla konsumentnyheter, tester, guider och jämförelser som en notis direkt till din mobil eller läsplatta genom att klicka på följ-knappen vid taggen Konsument. Läser du via appen hittar du den under artikeln och på sajten överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.