Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kroppens eget reningssystem fungerar bra nog, menar experterna.

Detox-trenden döms ut

Det är alltid nyttigt att äta bra mat. Men att "dra ut" gifter ur kroppen med särskilda piller eller pulver är en helt osannolik metod, anser experterna.
Detox är modeordet på hälsofronten. När den kolhydratfattiga GI-kosten precis har lagt sig till rätta i våra magar, är det dags för nästa steg: Avgiftning. För enligt förespråkarna av detox är våra kroppar förpestade av olika skadliga ämnen, vilka helst ska rensas ut för att vi ska må bra.
- Majoriteten av alla människor lever fel, med för högt intag av alkohol, socker, kaffe eller mediciner, säger Ulrika Davidsson, kostrådgivare och författare.
Ulrika Davidsson har skrivit boken "Gå ner i vikt och rena kroppen med detox", som kom ut under förra året. Där rekommenderar hon en två veckors diet med vegankost, för att häva den tunga belastningen av gifter i kroppen
- Slagg och gifter samlas i muskler och leder, vilket kan orsaka trötthet och värk i kroppen, säger hon.
Ulrika Davidsson liknar kroppen vid en dator, som hänger sig, och kräver en omstart för att fungera optimalt. Ren vegetarisk mat utan tillsatser, massor av grönsaker och frukt under ett par veckor "renar" konstitutionen och ger kroppen en ny start, hävdar hon.
- Efter detoxen kan man leva som man brukar göra, även om det är bra att upprepa kuren några gånger om året, tycker hon.
Idéerna om kroppsrensning är dock långt ifrån ny. Redan under 70-talet ansågs det vettigt att rena kroppen från utsvävningar genom en fastekur. Hälsosamma drycker och teer ersatte fast föda under någon vecka om året, vilket satte en del bräckligare karaktärer på prov.
- Men under en detox äter man istället kost som hjälper kroppen att renas, menar Ulrika Davidsson.
Via sin egen hemsida och andra hälsokostbutiker på nätet lanserar hon också ett "detox-paket" för en dryg tusenlapp. Det innehåller bland annat tabletter med fibrer och näringstillskott som ska ge en extra skjuts till själva reningsprocessen.
- Fibrerna ska sätta fart på magen och risproteinet som finns med i paketet gör att gifterna bryts ner snabbare, säger hon.
Men påståendet att det går att dammsuga sin kropp med hjälp av örter och frön i olika former, får näringsfysiologen Kristina Andersson att protestera rejält.
- Nej, det funkar inte på det viset. Och det finns heller ingen logik i att plåster eller fotbad ska kunna dra ut några gifter ur kroppen, säger hon.
Hon tycker också att det är missvisande att använda ord som detox och rening i sammanhanget. Att äta hälsosam mat under ett par veckor, har ingenting med avgiftning att göra överhuvudtaget, menar hon. Det handlar snarare om att det är bra att äta bra mat, helt enkelt.
- Vad man gör är att man fyller på kroppen med nyttiga saker, och då känner man sig fräschare. En detoxkur ger samma hälsoeffekter som andra rekommendationer av nyttig kost, förklarar Kristina Andersson.
I marknadsföringen av olika detox-produkter är det framförallt njurarna och levern som påstås behöva hjälp i sitt jobb. "Kroppens reningssystem orkar inte med och slaggprodukter lagras i kroppen", står det bland annat i reklamen för en detoxkur på en hemsida som säljer hälsokost.
Men enligt Börje Haraldsson, som är professor i njurmedicin vid Sahlgrenska akademin, har vi ypperliga reningsinstrument i kroppen, som mycket sällan behöver assistans.
- Våra njurar renar 180 liter av vårt kroppsvatten per dygn. Det betyder att allt vatten i kroppen omsätts fyra gånger, och jag har svårt att tänka mig hur det kan förbättras, säger han.
Inte heller bryr sig våra njurar om hur mycket vatten vi dricker, hävdar han. Oavsett om vi dricker några glas om dagen eller flera liter, så sparar kroppen det som ska sparas och resten kissar vi ut.
- Även levern är en extremt bra reningsapparat, och jag kan inte föreställa mig att något kan rena bättre än vad den redan gör, menar professorn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.