Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Det dolda saltet lurar i maten

Vi äter mer än dubbelt så mycket salt som vi borde och den största delen av saltet bär vi hem från matbutikerna – kanske utan att veta om det.

Det rekommenderade saltintaget är ungefär fyra gram om dagen och vi bör inte äta mer än sex gram. I dag äter svenskar i genomsnitt tolv gram salt om dagen, men det är inte saltet vi använder i matlagningen som är boven.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Saltkonsumtionen i Sverige har ökat under flera år. Något som enligt Mattias Aurell, professor emeritus i njurmedicin vid Göteborgs universitet, bland annat beror på att vi äter mycket industrimat.

– Det salt vi får i oss kommer från industrimaten. Så fort industrin är framme så finns det gott om salt i produkterna.

"Man kan inte värja sig"

Han säger också att det är de produkter som vi äter mycket av som innehåller mycket salt. De flesta vet om att bacon och chips är salt mat, men alla vet inte att industribakat bröd, de flesta pålägg och frukostflingor är stora bovar när det kommer till hög saltkonsumtion.

– Jag tror att människor i allmänhet är medvetna om att det är mycket salt i maten, men man kan inte värja sig. Det finns ju i det dolda. I alla industriprodukter, säger Mattias Aurell.

Välj lägst salthalt

Det saltet vi själva adderar genom att salta i pastavattnet eller strö flingsalt på tallriken utgör bara en liten del av det totala saltintaget. Vill man snabbt minska sitt saltintag ska man kontrollera hur mycket salt det är i frukostbrödet eller pålägget. Titta på innehållsförteckningen, jämför förpackningarna i butik och välj produkten med lägst salthalt.

20 varor granskade

Vi har tittat närmare på 20 varor som finns i de flesta matbutiker. Det visade sig att en vanlig limpa från Pågen innehåller hela 9 gram salt, 1 gram salt per 100 gram limpa. Nu är det kanske inte många som äter en hel limpa till frukost, men om man adderar pålägg kan det ändå bli en salt måltid. Den extraröka skinkan från Lönneberga innehåller 3,9 gram salt per 100 gram och färdigskivad ost, Edamer från Frischgold, innehåller 2,5 gram salt per 100 gram ost.

Mycket salt i smörgåsmat

Några smörgåsar räcker för att komma upp i daglig rekommenderad saltdos. Minibaguetterna från Eldorado innehåller 1,4 gram salt per 100 gram, vilket är lika med 0,7 gram salt per minibaguette.

– Det är väldigt mycket salt i smörgåsmat. Baguetter och sådant till lunch kan nog vara rätt mycket salt i. Tyvärr finns det inte så mycket studier för det, säger Mattias Aurell.

Klassiska saltbovar

Även när man lagar maten själv hemma finns det flera saltbovar att se upp för. Kinesisk soja passar bra att ha i många rätter, men i 100 gram soja finns det också 16,2 gram salt. Vill du ha ketchup på maten så adderar du ytterligare 2,2 gram salt per 100 gram.

En annan saltbov är buljong, kryddmixer och pulversåser. I grönsaksbuljongen från Kung Markatta finns 48,1 gram salt per 100 gram buljong, vilket innebär att en buljongtärning på 11 gram innehåller hela 5,3 gram salt. I dressingmixen från Knorr finns det 2,3 gram salt i 100 ml färdig dressing om man blandar den enligt anvisningarna på förpackningen.

En färdigrätt från Lantmännen innehåller 1,1 gram salt per 100 gram, vilket gör att hela lunchen på 400 gram innehåller 4,4 gram salt. En portion innehåller alltså hela det dagliga rekommenderade intaget av salt.

En förpackning med gravad lax från Falkenberg innehåller ungefär fyra tunna skivor lax och har en vikt på 100 gram. Den innehåller även 3,5 gram salt.

Viktig folkhälsofråga

Det är lätt att få i sig för mycket salt, och väldigt svårt att få i sig för lite salt enligt Mattias Aurell. Han tycker att överkonsumtionen är en viktig folkhälsofråga. I dag lider ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige av högt blodtryck.

Enligt Aurell får endast 20-25 procent av dem rätt behandling, och väldigt många får ingen behandling alls, eftersom de kanske inte vet om att de har högt blodtryck. Han menar att en minskning av det dagliga intaget med 3-6 gram har samma effekt som blodtryckssänkande mediciner. Att tänka på kosten i stället för att medicinera skulle hjälpa fler.

– Med mindre salt i kosten skulle alla få lägre blodtryck. Så det är absolut en folkhälsofråga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.