Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

De kan bli 2019 års största matbluff

Nu har föreningen Äkta vara nominerat de fem finalisterna till utmärkelsen Årets matbluff 2019. Bland finalisterna finns bland annat ett briochebröd, blåbärsjuice och en yoghurt.

Sedan flera år tillbaks utser den ideella konsumentföreningen Äkta vara Årets matbluff, ett antipris för de mest vilseledande produkterna som sålts under föregående år. I år mottog föreningen fler nomineringar än något annat år, 162 stycken.

– Med hjälp av vår jury har vi valt ut fem finalister bland de rekordmånga nomineringar som vi har fått in. Nu är det dags för allmänheten att rösta fram vinnaren, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentorganisationen Äkta vara, i ett pressmeddelande.

Röstningen görs på Äkta varas hemsida och är öppen till och med måndagen den 20 januari och vinnaren meddelas två dagar senare.

Finalisterna:

Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb. Bild: Äkta vara
Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb. Bild: Äkta vara

Bara yoghurt frukt & bär hallon & jordgubb - Skånemejerier

"Sötad med fruktkoncentrat"

Motivering: "En fruktyoghurt med mer bär och mindre socker. Så tänker nog de flesta när de ser denna produkt. 20 procent frukt och inget tillsatt socker står det på framsidan. Mängden hallon och jordgubbar, som avbildas stort, utgör dock mindre än hälften av detta procenttal. Resten utgörs av koncentrerad juice av druva och äpple, vilket är ett annat namn för en sockerhaltig sirap som WHO ur hälsosynpunkt jämställer med vanligt strösocker. Dessa koncentrat står för ungefär två tredjedelar av sötman i yoghurten, som bara är cirka 10-20 procent mindre söt än annan fruktyoghurt. "Inget tillsatt socker" stämmer förvisso, men den är alltså långt i från så osötad som den ger sken av."

Bovete & Teff mjöl Bild: Äkta vara
Bovete & Teff mjöl Bild: Äkta vara

Bovete & Teff mjöl – Semper gluten free

"Inte bara mjöl i påsen"

Motivering: "Framsidan ger intrycket av att det rör sig om ett mjöl av naturligt glutenfria frön av bovete och teff. I själva verket är det en bakmix, som förutom 23 procent bovete och ynka 3 procent teff innehåller en rad olika stärkelser, fibrer och därtill förtjockningsmedel. Tillsammans med rismjöl utgör mjölerna endast 45 procent av innehållet."

Brioche hamburgerbröd Bild: Äkta vara
Brioche hamburgerbröd Bild: Äkta vara

Brioche hamburgerbröd - Pågen

"Bakat utan karaktäristiska råvarorna"

Motivering: "Brioche är ett franskt bröd, bakat med smör och ägg, som på senare tid har blivit populärt att använda till lyxigare varianter av snabbmatklassikern hamburgare. De här bröden innehåller dock ingen av dessa ingredienser. Ingredienserna är i själva verket snarlika deras vanliga hamburgerbröd. Den enda egentliga skillnaden är att det inte ligger några sesamfrön på locket och att de har smaksatts med smörarom."

Blåbär. Bild: Äkta vara
Blåbär. Bild: Äkta vara

Blåbär – Rå

"Kallpressad fast värmebehandlad"

Motivering: "Både varumärket "Rå" och produktbeteckningen "råsaft" på framsidan antyder att det här är en särskilt rå och obehandlad juice. På baksidan står dessutom att den är kallpressad. I själva verket har juicen pastöriserats, dvs hettats upp för att förlänga hållbarheten, innan den tappats på flaskan. Opastöriserad juice är eftertraktat eftersom det anses ge en friskare mer naturlig smak samtidigt som vissa vitaminer och andra nyttigheter bevaras bättre."

Cuisine soya vispbar. Bild: Äkta vara
Cuisine soya vispbar. Bild: Äkta vara

Cuisine soya vispbar – Alpro

"Nästan ingen soja"

Motivering: "Liksom sojadryck är ett alternativ till mjölk är denna produkt ett alternativ till vispgrädde. Innehållet av just sojabönor är dock mycket blygsamt, ynka 2 procent, faktiskt betydligt mindre än de 8 procent som finns i samma tillverkares sojadryck. Istället utgörs hela 25 procent av produkten av palmolja, vilket tillverkaren förstås inte skyltar med. Sina gräddliknande egenskaper har produkten fått med hjälp av bland annat konsistensmedel och aromämne."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.