Dator - stöttålig 07

ANNONS
|

Gigabyte, megahertz och diskminne i alla ära. Har ditt batteri tagit slut eller ser du inget på bildskärmen för alla reflexer spelar det inte så stor roll.

Testfakta har på GP:s uppdrag låtit SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut laboratorietesta nio bärbara datorer för att undersöka de grundläggande funktionerna på en bärbar dator. Undersökningen som är det första laboratorietestet i Sverige i sitt slag fokuserade på tre funktioner. Funktioner som i stort sett är omöjliga att få reda på när du som konsument går runt i databutikerna och läser produktinformationen, tittar på datortillverkarnas hemsidor eller pratar med en försäljare.

Men som är mycket avgörande för datorns kvalitet.

ANNONS

I laboratorietestet undersöktes:

*Batteritid. Hur länge räcker egentligen batteriet?

*Bildskärmskvalité. Laptopanvändare har länge störts av hur ljuskänslig en del bildskärmar är. Extra viktigt för en bärbar dator eftersom den används i alla former av ljus.

*Stöttålighet. Eftersom den bärbara laptopen ofta används på alla andra ställen än skrivbordet så undrar man vad som händer om den ramlar i golvet.

För att datorerna skulle vara likvärdiga valdes datorer med liknande prestanda och ett pris runt 10 000 kronor. Många av de bärbara datorer som säljs till hemanvändare ligger i den prisklassen.

Hur gick det då?

I det mest spektakulära momentet, stöttestet, var det endast en dator som klarade sig helt utan anmärkning, Apples MacBook. Ytterligare tre datorer, Dell, Lenovo IBM och Toshiba klarade sig utan att skadas. Enda problemet var att de slocknande när datorn utsattes för viss vibration.

- Det kan vara så att några datorer är utrustade med en sensor som slår av datorn om den skakar för mycket. I så fall har de fungerat, säger Jens Tunare, testledare vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Det kraftigaste av stöttesterna gjordes tre gånger på varje dator med en kraft av 250 G (gravitationskraften).

Vad motsvarar det?

Det motsvarar i stora drag att datorn släpptes platt i golvet från 80 cm höjd. När datorn ställdes på kant, lutades 45 grader och vältes i golvet var kraften ungefär hälften så stor eller 133 G.

ANNONS

- Skillnaden är stor beroende på hur datorn landar. Samma kraft kan dessutom få olika effekter på olika datorer beroende på hur höljet är konstruerat, säger Jörgen Eriksson, SP-ingenjör, som gjorde stöttålighetstestet.

Betyder det här att det kan räcka att man stöter emot datorn mot en dörr för att den ska gå sönder?

- Har man otur så att den träffar väldigt olyckligt så kan det vara så. Men normalt sett behövs det större krafter för att datorn ska få problem, säger Jörgen Eriksson.

I batteritestet var skillnaderna mellan datorerna som störst. Bäst var Apples dator som slocknade först efter tre timmar medan Fujitsu Siemens dator var svart efter 66 minuter.

- För många användare är batteritiden viktig. Det är inte så roligt att sitta och jobba på tåget och datorn plötsligt slocknar, säger Jens Tunare.

Även när det gällde reflexer i bildskärmen låg Apple bra till. Bäst var Toshiba och Lenovo IBM.

Skillnaderna i testet är väldigt stor mellan olika datorer. Betyder det att några var riktigt dåliga?

- Nej, det kan man inte säga. Alla klarade de grundläggande krav som man kan ställa på en familjedator, säger Jens Tunare.

Så gjordes testet

Batterikapacitet.

*Bildskärmskvalitet.

*Stöttålighet.

Varannan dator bärbar

Källa: IT Research
ANNONS