Därför tillsätts socker

ANNONS
|

Icas starka senap innehåller mest av allt socker – 40 procent. Inte orimligt, tycker livsmedelskedjan.

- Socker och vatten följt av senapsfrön är ganska klassiska ingredienser i en senap. Det är såpass mycket socker för att balansera upp smaken från de starka senapsfröna, säger Icas pressekreterare Jenny Egeland.

Vad är anledningen till att det är så mycket socker i just Icas starka senap?

- Vi kan inte se att det är en orimligt stor proportion socker när vi ser till vad andra märken har för ingredienser och med tanke på att man inte äter så mycket senap åt gången.

ANNONS

I baconet från Garant är druvsocker tillsatt, av två anledningar.

- Dels som smakförstärkare, dels för att binda vatten, det vill säga för att motverka att produkten blir för torr när den steks. Som smakförstärkare fungerar druvsockret genom att runda av smaken av salt i produkten. Druvsocker fungerar bättre än vanligt socker eftersom det inte är granulerat, säger Pethra Lundh, kvalitetschef på Axfood.

Även Scan sockrar många av sina produkter. Bland annat finns det druvsocker i frysta hamburgare, glukossirap och druvsocker i ugnsbakad leverpastej och socker i Hot dogs.

- Socker är en smakförstärkare. Det är den klassiska kryddningen att använda både salt och socker. Och det handlar ju om så otroligt små mängder, förklarar Scans kommunikationsdirektör Margareta Thorgren.

ANNONS